Stedendriehoek

Steeds meer 40-plussers laten zich omscholen in het mbo

ROC Aventus heeft het druk met zij-instromers die weer een vak willen leren.
ROC Aventus heeft het druk met zij-instromers die weer een vak willen leren. © Omroep Gelderland
APELDOORN - De tijd van angst voor vieze handen lijkt voorbij: het ROC heeft de wind in de zeilen. Mbo-beroepsopleidingen zijn dit jaar zeer in trek. Vooral de techniek en de zorg hebben een opleving. Opmerkelijk is dat het vooral 40-plussers zijn die na de corona een ander beroep zoeken en zich laten omscholen.
De 56-jarige Silvio Schemmer is een van hen. Silvio was heel lang eigenaar van een familiebedrijf. "Ik had een grafkistenfabriek. Ik had ontzettend veel uren en de druk was vrij hoog. Dus ik besloot om wat anders te gaan zoeken." En zo volgt Silvio sinds kort de opleiding zorg bij het ROC Aventus in Apeldoorn.

Verdubbeling

"We zien eigenlijk een verdubbeling van het aantal studenten die ouder dan 40 jaar zijn," zegt Berry Lodder van Aventus. Lodder wijst op twee zaken die de toename verklaren: de krappe arbeidsmarkt en het einde van de coronaperiode.
"In die tijd hebben mensen na kunnen denken over een andere baan en andere mogelijkheden. Er is een opleiding voor nodig om in die andere baan ook goed beslagen ten ijs te komen."
Door corona zijn banen in de horeca en de evenementenbranche een stuk minder populair geworden. Mensen zoeken nu naar banen die beter betalen en regelmatigere werktijden hebben. Aangezien er enorme vraag is naar zorgpersoneel, elektromonteurs of procesoperators, liggen de banen daar voor het oprapen.

Omscholen

Logisch dus, dat steeds meer werknemers kiezen voor omscholing. De simpelste manier van omscholing is een BBL-opleiding. Deze mbo-opleiding stelt je in staat om direct aan de slag te gaan in de sector die je wilt, gelijk een loon te ontvangen en daarnaast een dagje in de week terug naar school te gaan. Ideaal dus voor iemand die gelijk inkomen nodig heeft.

Coronaeffect

Veel 40-plussers grijpen die kans, volgens sectordirecteur Berry Lodder van ROC-Aventus. Want in 2019 waren er op zijn school precies honderd van die BBL zij-instromers. Dit jaar is dat al opgelopen tot driehonderd BBL'ers. "Dit is echt een coronaeffect", aldus Lodder. "Er zijn duidelijke verschuivingen in de arbeidsmarkt en dus is er een groep arbeidskrachten die kansen ziet in een andere sector. Wij merken nu dat mensen een jaartje in hun nieuwe functie aan het werk zijn en zich definitief willen laten omscholen."