Arnhem en omstreken

Naar het ziekenhuis? Hier staken ze volgende week

Ziekenhuispersoneel gaat staken.
Ziekenhuispersoneel gaat staken. © ANP
ARNHEM - Ziekenhuismedewerkers leggen hun werk volgende week donderdag een dag lang neer, omdat ze zich in de steek gelaten voelen door Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. De medewerkers eisen betere arbeidsomstandigheden. Op 64 locaties van verschillende ziekenhuizen door heel Nederland voeren ze actie, zo ook in onze provincie.
De zes Gelderse ziekenhuizen die actie voeren, zijn Gelre Ziekenhuis Apeldoorn, Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede, Slingeland ziekenhuis Doetinchem en Ziekenhuis Rivierenland Tiel. In Arnhem doen zowel Rijnstate als revalidatiecentrum Klimmendaal mee.

De stakingsdag is een zondagsdienst

Een van de betrokken vakbonden, NU’91, meldt dat de ziekenhuizen op de stakingsdag een zondagsdienst draaien, wat inhoudt dat de spoeddiensten wel door blijven gaan. Operaties en andere afspraken komen te vervallen. Op welke afdelingen de staking wordt gevoerd, is aan de actievoerders. Het aantal afdelingen varieert dan ook per ziekenhuis.
Om 08.00 uur starten de zondagsdiensten met een gezamenlijke aftrap in het ziekenhuis. Elk ziekenhuis vult de dag op een eigen manier in met diverse activiteiten en toespraken van aanwezige vakbondsbestuurders en ziekenhuismedewerkers.
Er wordt zoveel mogelijk aan gedaan de gevolgen voor de patiëntenzorg tot een minimum te beperken. Op de afdelingen die niet meedoen, gaan de afspraken gewoon door. Patiënten van de actievoerende afdelingen worden gecontacteerd voor het verzetten van een afspraak.