Rijk van Nijmegen
Stikstofrechten opkopen bij buren moet kunnen, vindt Bruls

Het Nijmeegse stadsbestuur ziet geen noodzaak om de gemeenteraad vooraf actief te informeren over de aankoop van stikstofrechten van agrarische ondernemers die stoppen. In Overbetuwe werd onlangs verontwaardigd gereageerd, toen bleek dat Nijmegen in onderhandeling was met een ondernemer om stikstofrechten op te kopen.
Het opkopen van stikstofrechten is momenteel een hot item bij gemeenten en andere instanties. Zo aast ook Schiphol op stikstofrechten om daarmee de opening van vliegveld Lelystad mogelijk te maken.
Stikstofrechten nodig voor bouwprojecten
In Nijmegen zijn de stikstofrechten onder meer nodig om bedrijventerrein De Grift langs de A15 mogelijk te maken en om nieuwbouwgebied De Winkelsteeg nabij station de Goffert door te laten gaan. Inmiddels heeft Nijmegen een overeenkomst gesloten met een veehouder uit Malden. De daarbij verkregen stikstofrechten komen goed van pas bij de ontwikkeling van De Winkelsteeg.
Onlangs was Nijmegen ook in overleg met een agrarische ondernemer uit de gemeente Overbetuwe. VVD-fractievoorzitter Peter de Waard stelde naar aanleiding van die gesprekken vragen in zijn eigen gemeente, die op dat moment niet op de hoogte was van de gesprekken. Nijmegen heeft voor dat geval haar excuses aangeboden.
Raad wil geïnformeerd worden
Voor Charlotte Brand (PvdA) en Eline Lauret (Partij voor de Dieren) was de kwestie aanleiding van raadsvragen in Nijmegen. Zij vragen zich af of de raad niet vooraf geïnformeerd had moeten worden over onderhandelingen over stikstofrechten. Het college vindt dat niet nodig, omdat het hierbij om een collegebevoegdheid gaat.
Burgemeester Hubert Bruls: “Het zou ook wat curieus zijn dat wij met elke bespreking, over wat dan ook met een ondernemer in deze stad, de raad aan de voorkant zouden betrekken. Dan doen we met andere dingen ook niet.”
Ook wil Bruls het beeld wegnemen dat Nijmegen actief aan het shoppen is bij ondernemers in buurgemeenten om stikstofrechten te verkrijgen. Bruls: “Let op, dit zijn ondernemers. Die bieden het zelf aan. Het beeld dat wij aan het struinen zijn naar stikstofrechten klopt niet. Dit wordt actief aangeboden. Het is ook actief met de gemeente Heumen afgestemd.”
Bij Overbetuwe is het uiteindelijk niet zover gekomen, ligt Bruls verder toe. “Ook daar heeft een ondernemer iets aangeboden. Maar het is niet zo ver gekomen dus het is überhaupt al niet de moeite waard geweest om het voor te leggen aan de gemeente Overbetuwe want het is nooit zo ver gekomen.”
Wildwestsituatie
Peter de Waard van de VVD in Overbetuwe vraagt zich af waarom Nijmegen dan haar excuses heeft aangeboden. “Dat doe je toch alleen maar als je vindt dat je iets niet correct hebt gedaan?”, aldus de fractievoorzitter.
Eline Lauret van de Nijmeegse Partij voor de Dieren vraagt zich af of Nijmegen niet meedoet aan de ‘wildwestsituatie’ die is ontstaan inzake stikstofrechten en -handel. Maar ook daarvan wil burgemeester Bruls niets weten.
Bruls: “Dit is hoe het in dit land geregeld is. Dit gaat volgens de spelregels die we hebben in dit land. En als je wat anders wilt: be my guest. Het zal niet makkelijk zijn, want wie moet dat dan allemaal gaan coördineren en wat bedoel je dan met coördineren? Gaat iemand anders bepalen wat wij mogen doen?
Brand en Lauret zijn nog niet tevreden met de antwoorden van het college. Brand: “Als die gesprekken in Overbetuwe mislukt zijn, wil ik graag weten hoeveel stikstofrechten er nog opgekocht moeten worden om de projecten in Nijmegen door te laten gaan. Wij hebben als raad actief gevraagd om die informatie en daar hebben we gewoon recht op.”