Stedendriehoek

Gratis lichtfestival moet duizenden bezoekers naar de Veluwe trekken

Lichtkunstwerk ‘C/C' strijkt na Dubai en Sydney neer in Apeldoorn
Lichtkunstwerk ‘C/C' strijkt na Dubai en Sydney neer in Apeldoorn © Apeldoorn Partners
APELDOORN - In navolging van steden als Amsterdam, Eindhoven en Arnhem, krijgt ook Apeldoorn een eigen lichtfestival. Het nieuwe jaarlijks terugkerende Royal Light Festival, dat woensdag van start gaat, moet de hoofdstad van de Veluwe in de schijnwerpers zetten. “We hopen op meer toerisme in maart.”
Noem het geen kleiner broertje van het populaire Amsterdam Light Festival. Nee, de zeven lichtobjecten van (inter)nationale kunstenaars zijn dan wel uitgezocht door de oprichter van de Amsterdamse publiekstrekker, maar daar houdt de vergelijking op. “We hebben een eigen identiteit”, zegt Pleuni Timmermans van het organiserende citymarketingbureau Apeldoorn Partners. “Wij hebben het niet met bootjes ingericht.”
In Apeldoorn kunnen bezoekers lopend of fietsend de lichtobjecten bekijken. Een drie kilometer lange route gaat van Paleis Het Loo naar de Apeldoornse binnenstad. Het vijfdaagse lichtfestival start woensdag, en heeft het thema 'koninklijk'.

Toeristisch laagseizoen

Waar andere lichtfestivals vaak in de donkere midwinterperiode plaatsvinden, kiest Apeldoorn voor een 'lichtere' periode in maart. “Maart is normaal een dalperiode”, zegt Timmermans over het toeristisch laagseizoen, wanneer er ook landelijk weinig op de agenda staat. “Dit is een spin-off voor meer toerisme in deze maand in de toekomst.”
De keuze voor een lichtfestival is niet toevallig. “Lichtkunst is voor iedereen, óók als je misschien niet zo vaak in een museum komt”, aldus curator Rogier van der Heide. Met zijn geselecteerde lichtobjecten kan volgens hem het verhaal van Apeldoorn worden verteld: “Een stad omringd door natuur, met een rijke en koninklijke geschiedenis. Fietsen, het groen, de stad en de mensen: het komt er allemaal in terug".
De Grote Kerk wordt verlicht door het kunstwerk 'A Royal Treat'
De Grote Kerk wordt verlicht door het kunstwerk 'A Royal Treat' © Apeldoorn Partners
Het lichtfestival biedt mogelijkheden voor de omgeving om aan te sluiten, ziet Timmermans: "Restaurants hangen bijvoorbeeld spiegelballen op." De lichtkunstwerken worden aangevuld met diverse lokale events van culturele, toeristische en binnenstadondernemers.

Duizenden bezoekers

Het Royal Light Festival denkt enkele duizenden bezoekers te trekken tijdens deze eerste gratis editie. Dat aantal moet de komende jaren groeien. Daar heeft de Apeldoornse organisatie vertrouwen in. Want het lichtfestival belooft dezelfde kwaliteit te hebben als in Amsterdam, waar het evenement afgelopen jaar een miljoen bezoekers trok. Dat de Amsterdamse oprichter bij Apeldoorn betrokken is, versterkt het vertrouwen.
Eén van zijn highlights is een kunstwerk op gedenkteken De Naald. Van der Heide: “Daar projecteren we een songtekst van de Apeldoornse stadsrapper Marcos. Zijn song is een lofzang op álle mensen van Apeldoorn”.
Apeldoorners die hun stem willen uitbrengen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen, kunnen dat woensdagavond doen tijdens een kleurrijke lichtshow in de Grote Kerk. De kerkgewelven worden in de spotlights gezet door het kunstwerk 'A Royal Treat' van Michel Suk. Ook burgemeester Ton Heerts zal hier het rode potlood ter hand nemen: "Het is deze avond ongetwijfeld het mooiste stemlokaal van Nederland."
Angst om de Veluwse natuur met licht te verstoren, heeft de organisatie niet. Timmermans zegt dat er broed- en ecologische onderzoeken zijn gedaan. “De natuur heeft de eerste rechten. We vinden het belangrijk om daar zorgvuldig mee om te gaan.”