Gelderland

'Schandalige' bomenkap in Elden leidt tot vragen in Arnhemse raad

Omwonende Ben Verplak baalt van de bomenkap
Omwonende Ben Verplak baalt van de bomenkap © Benjamin Beernink / RTV Connect
ARNHEM - Het kappen van bomen in Elden door een projectontwikkelaar krijgt een vervolg nu GroenLinks vragen in de gemeenteraad heeft gesteld. Meerdere buurtbewoners zijn teleurgesteld nadat honderden fruitbomen in het dorp plots zijn omgehaald.. Wethouder Cathelijne Bouwkamp is ‘onthutst’ door de plotselinge kap.
Marja Ooms woont al dertig jaar aan de rand van de boomgaard. Vanuit haar vide kon ze jarenlang over de honderden fruitbomen kijken: "Geweldig gewoon, daarom heb ik die ook!", zegt ze tegen mediapartner RTV Connect.
Nu is het landschap veranderd in een kale vlakte. Ook dorpsgenoot Ben Verplak baalt van de kap: "Nu is het een complete ravage." Beide buurtbewoners geven aan niet op de hoogte te zijn gebracht over het verwijderen van de bomen en noemen het ‘bot’ en ‘schandalig’.

‘Verschrikkelijk’

GroenLinks in Arnhem keurt de actie af en noemt het ‘verschrikkelijk’. Direct na de kap heeft de partij mondelinge vragen gesteld aan het college van B&W. Zij wil graag weten in hoeverre er toestemming was om de bomen te kappen. Daarnaast wil de partij weten hoe het terrein hersteld kan worden en hoe dit soort kaalslag in de toekomst voorkomen kan worden.
Ook Cathelijne Bouwkamp, wethouder Stedelijke Ontwikkeling, Groen, Duurzaamheid en Cultuur, baalt van de plotselinge kap. Zij geeft aan dat zowel de bewoners als de gemeente dit stukje natuur graag wilden behouden. Bouwkamp noemt het handelen van projectontwikkelaar Ingenious uit Veenendaal ‘treiteren’ en snapt niet wat hij hiermee wil bereiken ‘’De bestemming van dit gebied laat wonen niet toe en dat gaat niet veranderen. Ook niet nu de bomen zijn gekapt’’, zo vertelt zij in een bericht op LinkedIn.

Beschermd dorpsgezicht

In mei 2022 is er een motie aangenomen waardoor het gebied mogelijk een beschermd dorpsgezicht wordt. Hiermee willen de verschillende partijen het mooie stukje natuur beschermen. In de motie staat onder andere dat er eerst een vergunning aangevraagd zou moeten worden voor bijvoorbeeld het kappen van de bomen of andere werkzaamheden.
Projectontwikkelaar Ingenious wilde niet reageren op de commotie. De vragen die door GroenLinks zijn gesteld worden naar verwachting woensdag behandeld.
Kijk naar een reportage van RTV Connect: