Rijk van Nijmegen

Ontsnapte tbs'er staat terecht voor neersteken vrouw

Het slachtoffer wordt naar de ambulance gereden.
Het slachtoffer wordt naar de ambulance gereden. © Caspar Huurdeman
NIJMEGEN/UTRECHT - De tbs'er die november vorig jaar ontsnapte vanuit de Nijmeegse Pompekliniek staat vandaag voor de rechter. Hij wordt ervan verdacht dat hij op de dag van zijn verdwijning een 27-jarige vrouw neerstak.
De nu 32-jarige verdachte Kendrick M. wist tijdens een begeleid verlof te ontsnappen. Hij nam in een winkel in Nijmegen de benen. Zijn begeleider rende nog achter hem aan, maar de tbs'er sprong bij iemand in een klaarstaande auto.
Met de vluchtwagen reed hij naar Soest. Daar ging hij In een flat aan de Smitsweg een vrouw te lijf. Dat gebeurde volgens een goed ingevoerde bron in het bijzijn van haar 4-jarige zoontje. "Je gaat dood vandaag", zou hij hebben geroepen toen hij het slachtoffer meerdere keren met een mes stak. Het zou gaan om zijn ex.
Het Openbaar Ministerie maakte dinsdag bekend dat de verdachte zal worden onderzocht door een psycholoog en een psychiater. M. wordt verdacht van poging tot moord dan wel doodslag. De moordpoging bestond volgens de officier van justitie uit het dichtknijpen van haar keel, het meesleuren aan haar haren, stompen en steken in haar buik, rug en zij.

Drie medeverdachten

Na het steekincident in Soest wist een speciaal opsporingsteam van de politie de man in Bergschenhoek bij Rotterdam aan te houden. Drie personen uit Bergschenhoek zouden de tbs'er hebben geholpen met ontsnappen. Een van hen, een 16-jarige jongen, zit nog vast. Hij staat dinsdagmiddag voor de kinderrechter. Dat is een zitting achter gesloten deuren, omdat hij minderjarig is.
De twee overige verdachten, een toen 38-jarige vrouw en een 19-jarige man, zijn op vrije voeten. Zij zijn nog wel verdachte, zegt het Openbaar Ministerie. Volgens een woordvoerder van het OM zal nader onderzoek moeten uitwijzen of zij nog worden vervolgd voor het bieden van hulp aan de tbs'er bij zijn vlucht.

Vrouw omgebracht

Kendrick M. zat sinds 2018 vast voor doodslag. Hij bracht een vrouw in Rotterdam om het leven en kreeg daarvoor acht jaar cel en tbs opgelegd. De zitting in Utrecht is de eerste openbare zitting in de nieuwe zaak tegen M. Justitie zal aan de rechtbank de stand van het onderzoek toelichten.
De volgende zitting in de zaak van M. is op 23 mei. Dat wordt een korte regiezitting, waarbij de verdediging onderzoekswensen kan indienen.