Rivierengebied

Kinderen collecteren weer voor Jantje Beton: 'Helaas nog steeds nodig'

Peter Bikker rammelt met de collectebus
Peter Bikker rammelt met de collectebus © Omroep Gelderland
CULEMBORG - Dat kinderen buitenspelen is heel erg belangrijk, dat weten we allemaal. En om dat mogelijk te maken, is maandagavond weer de traditionele collecte van Jantje Beton gestart. De aftrap van die landelijke collecte was dit jaar in Culemborg. Samen met scouts van Triton Culemborg trok directeur Dave Ensberg van Jantje Beton langs de deuren met de collectebus.
"We doen dit al sinds 1968 en het is helaas nog steeds nodig", zegt Ensberg. "Op dit moment zijn er meer dan 300.000 kinderen in Nederland die nooit buitenspelen. Met het geld dat wij ophalen via de deuren zorgen wij voor meer speelplekken voor kinderen en speelkansen."

40.000 kinderen zijn collectant

Dit jaar rammelen zo'n 40.000 kinderen met de collecte bus aan de voordeur. Een van hen is Peter Bikker. "Je kan contant betalen of met de QR-code. De meeste mensen betalen met de code, omdat ze geen contant geld meer hebben", zegt de jonge collectant.
Peter vindt dat hij belangrijk werk doet. "Het geld wordt naar speeltuinen enzo gedaan, zodat kinderen lekker kunnen spelen. Buitenspelen is heel goed voor je." De directeur van Jantje Beton valt hem bij: "21 procent van alle kinderen heeft nooit tijd om buiten te spelen. Die hebben het veel te druk met allerlei andere dingen. Ze moeten van alles."

'Kinderen moeten onbezorgd kind kunnen zijn'

En dat moet veranderen vindt Jantje Beton. "Kinderen moeten lekker onbezorgd kind kunnen zijn. Zoals het vroeger ook was. Op schoolpleintjes, speeltuintjes of in de vrije natuur. Dat hebben wij als volwassenen ook gehad en dat moet deze generatie ook krijgen want anders gaan ze alleen maar binnen zitten."
En dat binnen zitten is helemaal niet goed, zegt Jantje Beton. "Kinderen die binnen zitten, spelen veel minder met andere kinderen. Kinderen die buitenspelen doen dat gemiddeld met z'n drieën. Dus als je wilt dat kinderen ook lekker veel vriendjes krijgen, dan moeten ze lekker naar buiten en niet binnen."
Collectant Peter zegt dat hij ook buiten speelt. "Heel vaak zelfs. Met mijn vrienden, verstoppertje, tikkertje en zo." Peter vindt ook dat meer kinderen naar buiten moeten. Vrolijk rammelt hij nog maar eens met zijn collectebus aan de deur. Hij heeft op dit adres geluk. De bewoner stopt maar liefst 5 euro in de bus. "Dankjewel", klinkt het netjes.
De collecte van Jantje Beton loopt nog tot en met 11 maart. Online doneren kan tot en met 31 maart.
Bekijk de video.
Kinderen collecteren voor Jantje Beton