Rijk van Nijmegen

Geen kamer te vinden voor internationale student: 'Nergens je eigen plek hebben is stressvol'

Student Miki woonde al op zes adressen.
Student Miki woonde al op zes adressen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Aan een studentenkamer komen is in Nijmegen sowieso al lastig. Maar als internationale student heb je het extra moeilijk. Miki Marcu uit Roemenië moest vijf maanden lang van de ene tijdelijke plek naar de andere verhuizen. Zijn rugzak en een koffer zeulde hij naar zes verschillende plekken mee. "Mijn geestelijke gezondheid had eronder te lijden. De stress van nergens je eigen plek te hebben."
En zoals Miki zijn er nog veel studenten, zegt Mo Quirijnen voorzitter van studentenvakbond AKKU. "In Nijmegen staan ​​momenteel 6.000 studenten in de rij voor een kamer, twee keer zo veel als vorig jaar. Vooral voor internationale studenten is de situatie schrijnend. Ze kunnen nergens heen. Sommigen slapen bij vrienden, op campings of zelfs in hun auto."
Om die internationale studenten te helpen, is er een zogenoemd couchsurfing systeem dat studenten en mensen met een extra plek aan elkaar koppelt. Miki logeerde zo een paar maanden op een zolderkamer. "Ik ben de gastheer heel dankbaar, maar ik had alleen een bed, een stoel en een magnetron. Ik kon gebruik maken van de badkamer en het toilet, maar niet zelf koken. Je bent te gast, je kunt er niet je eigen plek van maken. Het is ontzettend stressvol om steeds bezig te zijn met het vinden van een woning terwijl je ondertussen ook moet studeren."

In een tent

Giulia Maria Alberghi uit Bulgarije heeft inmiddels anderhalf jaar een permanente woning. Maar ze hoort veel van dit soort verhalen in haar omgeving. "Mensen die zelfs in tenten slapen tot het echt te koud wordt. En ondertussen moet je wel in dat eerste jaar een aantal vakken halen om te kunnen blijven studeren."

Discriminatie

Bovendien komen internationale studenten vaak niet in aanmerking voor de meeste kamers. Giulia: "Die hebben steeds meer te maken met discriminatie. Bij negentig procent van de kamers die via social media worden aangeboden, staat gewoon bij dat ze alleen Nederlandse studenten willen." Dat is ook de ervaring die Miki heeft. "Maar wij hebben geen keuze. We kunnen niet terug naar huis."

Het kabinet wil het aantal buitenlandse studenten aan universiteiten en hogescholen inperken. Niet om meer woningen beschikbaar te houden voor Nederlandse studenten, maar om de betaalbaarheid en kwaliteit van het onderwijs te waarborgen. Eerder verzocht minister Dijkgraaf van Onderwijs al dringend om niet meer actief buitenlandse studenten te werven.

Leegstand gebruiken

Volgens Mo Quirijnen van AKKU doen de Radboud Universiteit, HAN (Hogeschool Arnhem Nijmegen) en de gemeente niet genoeg om de huisvestingsproblemen op te lossen. "Ook met de bouwplannen van de gemeente is de verwachting dat het tekort aan studentenkamers toeneemt. De gemeente en SSHN zullen nog meer moeten bijbouwen en er moet beter gebruikgemaakt worden van de leegstand in Nijmegen om dit probleem op te lossen."
AKKU vindt ook dat de universiteit en de HAN veel eerder hadden moeten stoppen met het actief werven van studenten in het buitenland. "Pas toen de minister ze daartoe opriep, zijn ze daarmee gestopt. En de HAN gaat ook gewoon door met nieuwe Engelstalige opleidingen opstarten. Dan geef je het verkeerde signaal af."
Kom niet als je geen woonruimte hebt
Radboud Universiteit
De Radboud Universiteit zegt dat ze al bemiddeling aanbieden voor internationale studenten. Woordvoerder Martijn Gerritsen van de universiteit: "We hebben voor het collegejaar begon al een oproep gedaan aan internationale studenten om niet naar Nijmegen te komen als ze geen woonruimte hebben. Het probleem is ook breder dan alleen onze studenten. Het woningentekort is een uitdaging waar we met z'n allen voor staan."
Het aandeel studenten uit het buitenland is bij de HAN laag, minder dan 5 procent van het totaal. De meesten van hen wonen en studeren in Arnhem, waar de woningmarkt voor studenten gunstiger is dan in Nijmegen", reageert de woordvoerder van de HAN. "We zijn zeer tevreden met ons huidige gebalanceerde aanbod van Engelstalige opleidingen en zijn momenteel niet van plan dit verder te laten groeien. De woningnood onder studenten gaat ons uiteraard aan het hart, het is een belangrijk thema".
Miki Marcu heeft inmiddels een kamer gevonden in Vossenveld in Nijmegen. "Ik ben ontzettend opgelucht. Ik heb eindelijk een thuis."