Gelderse Vallei

'Smeerpijp' van de baan

Heemraad Frans ter Maten en een aanbieder van de petitie tegen de lozing van het afvalwater.
Heemraad Frans ter Maten en een aanbieder van de petitie tegen de lozing van het afvalwater. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - De pijplijn van de oude ENKA-fabriek in Ede naar de Nederrijn bij Wageningen is van de baan. Dat hebben de provincie, gemeente en het Waterschap Vallei en Veluwe besloten. De provincie gaat een andere oplossing bedenken.
Het oppompen en ongezuiverd lozen van het saneringswater op de Nederrijn is niet langer noodzakelijk en wordt herzien. Uit het onderzoek van het brongebied, de exacte stromingsrichting en toekomstige concentraties van de verontreinigingspluim blijkt dat de risico’s veel lager uitvallen.
Zondag was er nog een zwemprotest tegen de komst van de 'smeerpijp'. Twintig mensen zwommen in de koude Rijn met als doel het lozen van vervuild grondwater onder de oude ENKA-fabriek te voorkomen. Daarnaast werd een petitie, met 5000 handtekeningen, maandagmiddag aangeboden.
Zij worden op hun wenken bediend. "Binnen nu en twee weken gaat de provincie een besluit nemen. De ENKA-pijplijn is van de baan. De provincie gaat terug naar de tekentafel", laat heemraad Frans ter Maten weten.

Vreugde bij tegenstanders

Dit tot grote vreugde van voorzitter Joost Reijnen van Mooi Wageningen en de Wageningse wethouder Erik Jan Bijleveld. "Ik ben hartstikke blij", stelt Reijnen. "Ik begrijp dat het minder kwaad kan en dat het relatief simpel is om het deels te reinigen."
Ook de wethouder is blij: "Het is heel fijn dat het niet meer nodig is om afvalwater in Wageningen te lozen. Ik ben heel blij dat het van de baan is."