Arnhem en omstreken

Geen straffen voor fraude met zorgdiploma's

De officier van justitie.
De officier van justitie. © Omroep Gelderland
ROTTERDAM - Voor de rechtbank in Rotterdam stonden maandag zeven verdachten terecht op verdenking van fraude met diploma's en andere documenten. De verdachten zouden daardoor onterecht hebben gewerkt in de zorg of dat hebben geprobeerd.
Twee verdachten komen uit Gelderland. De zaak van een 45-jarige man uit Arnhem werd aangehouden tot een andere datum. Een 27-jarige man uit Zevenaar werd vrijgesproken. Van de zaken die maandag wel werden behandeld werd uiteindelijk iedereen vrijgesproken.
De fraude kwam aan het licht toen zorginstelling Koraal na een tip aan de bel trok. De Koraal Groep heeft instellingen in Brabant en Limburg. Bij Koraal werd samengewerkt met uitzendbureaus in de zorg. De afspraak was dat de uitzendbureaus de diploma's, CV's en Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG) zouden controleren. Toen Koraal te horen kreeg dat er mogelijk ongediplomeerde aan het werk waren, wilde de instelling de papieren zelf controleren. Hierbij werden valse diploma's en andere papieren gevonden.
De rechter stelde vast dat tijdens het onderzoek niet is gekeken of andere dan de verdachten de fraude zouden kunnen hebben gepleegd. Hierbij werd door advocaten gewezen op het feit dat er niet naar de zorg-uitzendbureaus is gekeken. Ook die bureaus zouden er belang bij hebben om ongediplomeerden aan het werk te helpen.

'Zonder diploma in de zorg werken'

De melding van Koraal leidde tot een groter onderzoek waarbij onder meer de zeven verdachten naar boven kwamen die vandaag bij de rechter moesten verschijnen. De verdachten gaven allemaal aan dat zij de valse papieren niet kenden. Een enkeling sprak van identiteitsfraude, maar meerdere gaven aan dat ze zonder vragen en diploma's zo in de zorg terecht konden.
Ook de verdachte uit Zevenaar heeft langere tijd met kwetsbare groepen in de zorg gewerkt. In zijn dossier zat onder meer een vals diploma MBO 4 Sociaal-cultureel werker van het Rijn IJssel. Ook daarvan kon niet worden vastgesteld dat de verdachte zelf het document had aangeleverd.
Ondertussen zijn meerdere verachten wel cursussen of opleidingen gaan volgen om ook officieel in de zorg te kunnen werken.