Noord-Veluwe / Achterhoek

Geen woning voor lage inkomens, deze tips kunnen helpen

Deze jongeren roepen de politiek op om te zorgen voor meer beschikbare huizen.
Deze jongeren roepen de politiek op om te zorgen voor meer beschikbare huizen. © Omroep Gelderland
NUNSPEET - 'Help ons'. Dat is de oproep van woningzoekenden aan de politiek. Afgelopen week kwamen meerdere woningzoekenden bij Omroep Gelderland in beeld. De serie Woningnoodgeval laat de wanhoop en de frustratie zien bij jongeren die momenteel onmogelijk aan een huis kunnen komen.
Is je inkomen zo laag is dat je eigenlijk alleen via een woningbouwcorporatie aan woonruimte kunt komen? Dan heb je pech. De zoektocht van Naomi Meijer (29) en die van Kiki Zwinkels (24) en Jesper Prinsse (23) laat zien dat het praktisch onmogelijk is om aan een huis te komen als je nog maar vijf jaar ingeschreven staat.

Eerlijk

"Na tien jaar maak je pas kans om in aanmerking te komen voor een huis. Is het wel eerlijk om zo de huizen te verdelen?", vraagt Kiki zich af.
Naomi Meijer (29) doet de dringende oproep: "Help mij en al die anderen die tussen vrienden en familie hoppen en geen eigen plek hebben."

'Doe geen valse beloftes'

Het is Hülya Akkurt en haar moeder eindelijk gelukt om woonruimte in Doetinchem te vinden. Daar zijn ze heel blij om. De oproep van Hülya aan de politiek is om geen beloftes te doen die niet waargemaakt kunnen worden."
De jonge woningzoekers doen een dringende oproep aan de politiek

Vergroot de kans op een huurhuis:

Voor wie meer budget heeft dan deze woningzoekenden, geeft Bram Gort van makelaarskantoor Ten Hag in Zutphen enkele tips.
  1. Meld je aan bij makelaars die bemiddelen in huurhuizen. Wij hebben soms woonruimte te huur onder de 800 euro, zodat je huurtoeslag kunt aanvragen.
  2. En als je dan hebt ingeschreven, bel dan geregeld met ons. Of kom langs. Mensen die een halfjaar geleden hebben ingeschreven en niets meer laten horen, die bellen we niet als eerste.
  3. Wees voorbereid. Een aanbod is snel weg. Zorg dat alle benodigde documenten zoals een loonstrook en BKR kredietregistratie meteen aan te leveren zijn.
  4. Schakel je netwerk in. Vaak komen mensen via via aan woonruimte. Social media kunnen daarbij helpen.

Deel jouw verhaal

Ben jij net als deze woningnoodgevallen ook op zoek naar een huis? Deel jouw verhaal en mail wonen@gld.nl.
De serie Woningnoodgeval wordt gemaakt in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart. Op Gldstemt.nl vind je al het nieuws omtrent de verkiezingen. En ons Kieskompas.