Rivierengebied / Arnhem en omstreken

Voorspelde faillissementsgolf onder bloemenkwekers blijft uit

Chrysanten in de kwekerij in Nieuwaal
Chrysanten in de kwekerij in Nieuwaal © Omroep Gelderland
ZALTBOMMEL - Na een mentaal dieptepunt ziet de komende tijd er een stuk rooskleuriger uit voor de glastuinders in de Bommelerwaard. Vorig jaar gooide de exploderende gasprijs roet in het eten en hebben flink wat bloementelers delen van hun kassen afgesloten of zijn andere planten gaan kweken om geld te besparen. Maar het voorspelde 'bloedbad' onder de bloemenkwekers in de Bommelerwaard is uitgebleven.
Bloemenkweker Nico Kiep uit Nieuwaal heeft een spannende tijd achter de rug. "Sinds vorig jaar zomer stonden we de hele dag 'aan', zegt hij zelf, zo veel zorgen waren er. Hij heeft afgelopen najaar besloten een groot deel van zijn kassen leeg te houden om te besparen. Collega's van hem deden dat ook of gingen andere bloemen kweken die veel minder warmte vragen.
Voor zover bekend is er in het gebied één tuinder failliet gegaan aan de hoge gasprijzen. De prijzen die ze krijgen voor hun producten zijn goed en de gasprijs is flink gezakt ten opzichte van een paar maanden geleden. Kiep is 'blij en trots dat hij en zijn bedrijf de winter hebben overleefd'. "Maar ik heb er wel wakker van gelegen." Deze week wordt het laatste stuk van zijn kassen weer gevuld met plantjes.

Lange termijn onzekerder

De sector heeft zich namelijk vastgelegd op verduurzaming en dat moet onder meer gebeuren door warmtekrachtcentrales en geothermie. Bij dat laatste wordt warm water diep uit de grond gebruikt voor verwarming en vervolgens weer teruggepompt.
Beide systemen zijn echter duur in de aanschaf. Daarvoor is een subsidieregeling afgesproken, alleen is die gekoppeld aan de gasprijs. Hoe hoger de gasprijs, hoe lager de subsidie. En daar hikt de tuinbouwsector tegenaan, want dat betekent dat het onzeker is of een miljoeneninvestering terugverdiend kan worden.

Vooruitziende blik

Zo'n alternatieve manier van verwarmen hadden de tuinders in het gebied Bergerden bij Huissen al langer en daar heeft de gascrisis veel minder gevolgen gehad. De kassen in het gebied werden al grotendeels verwarmd met warmte van snoeihout en alleen bij winterse temperaturen moest eventueel de gewone gaskraan open. Daar is de productie van onder meer paprika's en aubergines de hele winter gewoon doorgegaan, zegt Harrie Vreman van Glastuinbouw Nederland.
Kuipplantenteler Harry Beijer uit Bemmel wist de afgelopen maanden precies wat hij aan energie kwijt was en dat was veel minder dan aan gewoon gas. "Je kunt zeggen dat we jaren geleden een vooruitziende blik hadden. Maar we zijn hier in Bergerden wel allemaal aan elkaar gekoppeld qua energie, dus we moeten ook wel rekening met elkaar houden."