Arnhem en omstreken

Gelderse opa's en oma's op de barricaden voor het milieu

Klimaatopa is biologisch aan het tuinieren
Klimaatopa is biologisch aan het tuinieren © ÒG
ARNHEM - Het is voor hen zelf misschien minder belangrijk, maar wel voor hun kinderen en zeker voor hun kleinkinderen. De Gelderse opa’s en oma’s die onze wereld achterlaten voor een volgende generatie. Een deel daarvan heeft zich verenigd in de groep ‘grootouders voor het klimaat’ en hoopt dat het nieuwe provinciebestuur zich ook meer gaat inzetten voor een betere leefwereld.
Sinds enige tijd is er een nieuwe tak van ‘grootouders voor het klimaat’ opgezet vanuit Huissen waar Hendrik Kalsbeek woont.
Kalsbeek werkt regelmatig in de biologische tuin van de Stadslandbouw in Arnhem. Eigenlijk is het klimaat door zijn generatie naar de knoppen geholpen. Hendrik: "Daar schaam ik me ook een beetje voor als ex-hippie."
Maar het moet gezegd worden, Hendrik Kalsbeek was zich in zijn jonge jaren al bewust van de kwetsbaarheid van onze aarde. Hij at biologisch, kocht zijn kleren bij een tweedehandswinkel en runde een wereldwinkel.
Nu willen de klimaatgrootouders hun visie graag doorgeven aan kinderen, bijvoorbeeld door hen in de bibliotheek voor te lezen uit boeken waarin staat hoe we met de aarde moeten omgaan. En met het oog op de provinciale statenverkiezingen natuurlijk ook door de politiek te beïnvloeden. Kalsbeek: "Provinciale Staten erop wijzen dat wij graag een nieuw bestuur zien dat zorg draagt voor de toekomst. Voor onze kinderen."
"Het is heel raar om dan te denken in links en rechts", vult klimaatgrootouder Lia Avis aan. "Want klimaat is voor iedereen. Dat is niet links of rechts."
Bekijk de video:
Opa's en oma's in actie voor klimaat