Gelderland

Deze ervaren Statenleden willen Gelderland vertegenwoordigen in de Eerste Kamer

DEN HAAG - De verkiezingen van 15 maart gaan niet alleen over de Provinciale Staten, maar zullen uiteindelijk ook leiden tot een nieuwe Eerste Kamer. De gekozen Statenleden mogen namelijk zelf op 30 mei stemmen voor de Eerste Kamer. En twee van de huidige Gelderse Statenleden hopen na die verkiezingen plaats te mogen nemen in de bankjes van de Eerste Kamer.
Voor de een is het bekend terrein, de ander kijkt zijn ogen uit. Marjolein Faber is al twaalf jaar lid van de Eerste Kamer, namens de PVV. En ook na de komende verkiezingen zal ze daar weer plaats mogen nemen, want als lijsttrekker is ze behoorlijk zeker van haar zetel. Antoon Kanis daarentegen staat op plek zes bij D66. Een plek die naar verwachting wel leidt tot een zetel, maar voor hem is het toch nog iets spannender.

Dagje naar Den Haag

Kanis is alvast een dagje naar Den Haag gekomen, om eens mee te kijken bij de fractie van D66. "Ik hoop hier straks ook te mogen zitten. Het gaat hier over allerlei belangrijke thema's, zoals stikstof en klimaat, en daar wil ik graag mijn kennis vanuit Gelderland inbrengen in het debat."
Faber weet hoe dat werkt. "In de provincie zie je vaak wat het gevolg is van wetten die in Den Haag bedacht en geschreven worden. De afgelopen jaren heb ik steeds mijn kennis over de wetten mee kunnen nemen naar Arnhem, om dat daar te delen met de Provinciale Staten. Maar in de provincie zijn wij verantwoordelijk voor de uitvoering van de wetten. De problemen die we daar tegenkomen, kan ik juist hier weer inbrengen in het debat."

Degens kruisen

Met 'stikstof' en 'klimaat' noemt Kanis gelijk twee thema's waarover hij en Faber lijnrecht tegenover elkaar staan. "Ja, dat is de afgelopen jaren al vaak in de Staten gebeurd, en ik denk dat we hier in Den Haag de degens ook regelmatig zullen kruisen", erkent hij gelijk. "Ik heb natuurlijk ook liever dat mensen PVV stemmen", zegt Faber daarover. "Maar ook D66-stemmers moeten vertegenwoordigd worden, dus ik zie er naar uit om straks in debat te gaan met meneer Kanis. En ik zal er alles aan doen om hem te overtuigen van mijn gelijk."
Faber en Kanis zijn het over meer zaken niet met elkaar eens. Omroep Gelderland legde enkele stellingen aan hen voor. In onderstaande video zie je hun reactie op die stellingen.
Statenleden reageren op stellingen
Als het debat in de Eerste Kamer begint, neemt Kanis plaats op de publieke tribune, terwijl Faber in haar bankje op de voorste rij gaat zitten. Kanis kijkt enthousiast toe hoe de politici beneden met elkaar in gesprek gaan over de thema's. Als alles voor hem goed gaat, mag hij vanaf 13 juni ook plaatsnemen in een van deze bankjes. Faber heeft nog wel een tip voor hem. "Zorg dat je je dossiers goed kent, en blijf verder vooral jezelf. Als je dat doet, kun je elke minister aan."