Gelderse Vallei

Zwemmen tegen komst smeerpijp: 'We blijven vechten'

Een aantal zwemmers bij de Rijn.
Een aantal zwemmers bij de Rijn. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Een ludiek protest zondagmiddag in Wageningen. Zo'n twintig mensen hebben in de koude Rijn gezwommen om extra aandacht te vragen voor de aanleg van een pijplijn die vervuild water in de rivier gaat lozen. "We blijven vechten."
Dat zegt organisator Francesco Melita. Hij wil de aanleg van de pijplijn, die vervuild grondwater onder de oude ENKA-fabriek in Ede naar de Rijn moet afvoeren, tegenhouden. Het water moet daar weg, omdat het anders in een natuurgebied terecht komt.
Maar het water in de Rijn loodsen, is ook geen goed idee, vindt Melita. "Er zijn andere opties waarmee je het grondwaterprobleem kunt oplossen." Hij wil dat de gemeente Ede en het waterschap 'goed naar de alternatieven kijken'. Nu zeggen die partijen nog dat dat te duur is.
Bekijk in de video het protest. De tekst gaat daaronder verder.
Zwemmend protesteren tegen afvalwaterlozing

Vechten

Inwoners van Wageningen zijn een petitie gestart om de bouw van de smeerpijp tegen te houden. Ook na het zwemprotest hopen ze op extra handtekeningen. Maandag wordt de petitie namelijk overhandigd aan het waterschap.
"De Rijn is écht onderdeel van de natuur en ons stadje Wageningen", zegt Melita. "Er is hier veel recreatie en mensen die plezier aan de Rijn beleven. Het is belangrijk dat de natuur hier behouden blijft. Wij blijven vechten voor een schone Rijn."