Gelderse Vallei

Beschuit met groene muisjes voor klimaatbaby-party

Voor alle ouders waren er beschuitjes.
Voor alle ouders waren er beschuitjes. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Zo'n tachtig baby's waren zondag aanwezig op hun eigen klimaatbaby-party in Wageningen. De gemeente streeft er namelijk naar om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Maar hoe voed je je kinderen klimaatneutraal op? Welke lessen geef je ze mee?
"Het gaat enerzijds om heel bewust bezig zijn met een duurzame keuze maken. Dus de verwarming minder hoog zetten, of nadenken over hoe je je woning kan isoleren. Maar het gaat ook over de fiets pakken in plaats van de auto. Eigenlijk zijn er wel honderd manieren om bij te dragen aan een duurzame wereld," legt Muriel Denayer uit, opgaveleider klimaatneutrale stad Wageningen.
De ouders werden vandaag verrast met een duurzame vlag met de naam van hun kleine wonder erop. "Deze zijn van duurzaam plastic, dus circulair gemaakt. Voor deze hele generatie hebben we dus vandaag letterlijk de vlag uithangen, om hun leven te vieren." Verder werden de kersverse gezinnetjes op de foto gezet, waren er volop beschuitjes met groene muisjes en konden ze een poppenshow bekijken. "En informatie ophalen natuurlijk, om te leren wat ze zelf kunnen doen om bij te dragen aan dit vraagstuk," aldus Muriel.

Tweedehands speelgoed

Alle extra info is natuurlijk welkom maar de meeste ouders van de klimaatbaby's dragen al hun steentje bij. "Wij zijn er heel bewust mee bezig. Zo kopen we alles tweedehands. Niet alleen kleding, maar ook speelgoed. Prima als dat van de kringloop komt. Het maakt haar toch niet uit. Ik denk dat we met het recyclen van spullen al een heel eind kunnen komen."
Een andere moeder let op de voeding van haar kleine. "Ik maak haar eten altijd zelf klaar. Hiervoor gebruik ik niet te veel vlees, en de groentes haal ik lokaal. Dus die zijn seizoensgebonden." Andere ouders hebben zelfs een eigen tuintje waar ze groenten uithalen. "Ik hou erg van tuinieren, dus dan neem ik die kleine ook mee. Zodat hij al jong leert waar eten vandaan komt." Wanneer ze een ideale wereld voorstellen, hopen ze vooral dat er geen vervuilende auto's meer door de stad rijden.

Leefbare toekomst

Erik-Jan Bijleveld, wethouder duurzaamheid, ziet dat al helemaal voor zich. "In 2024 willen wij als stad helemaal geen vervuilende gassen meer uitstoten en alleen nog maar duurzame energie gebruiken. Op die manier dragen wij dan niet meer bij aan de klimaatverandering. De wereld van deze klimaatneutrale baby's zal tegen die tijd dus gezonder, schoner en groener zijn."
Hij is blij met de aandacht voor de bewustwordingsactie. "We grijpen de geboorte van de Wageningse baby’s in 2022 aan om inwoners eraan te herinneren dat we elkaar nodig hebben om klimaatneutraal te worden. Iedereen kan wat doen om deze generatie 2040 en alle generaties daarna een leefbare toekomst te geven."