Achterhoek / Stedendriehoek

Wouter Derksen bewaart 2200 Achterhoekse kunstwerken in een depot op een zolder

Wouters Derksen voor een schilderij van Bilders.
Wouters Derksen voor een schilderij van Bilders. © René Arendsen
VORDEN - Conservator Wouter Derksen droomt van een groot museum in het teken van schilderkunst uit de Achterhoek. Hij verzamelt al tientallen jaren werken.
Derksen zit weggestopt in een kleine kelder van een verouderd gebouw in het centrum van Vorden. Wie het kleine trappetje afloopt, ziet meteen vijf kleurrijke schilderijen van het Achterhoekse landschap rond Almen. “Dit is werk van Martha Heijenk,” vertelt hij. “We zien het golvende landschap met de dorpskerk van Almen in de verte. En daarnaast de Gorsselse heide in verschillende jaargetijden. Deze schilderijen tonen de Achterhoek op z’n mooist.”

Achterhoekse identiteit

Het museum voor Achterhoekse schilderkunst (MAS) Vorden bestaat sinds 2006. Op hetzelfde moment dat er steeds meer aandacht kwam voor de identiteit van de Achterhoek moest Derksen met zijn collectie verhuizen naar de spelonken van het oude raadhuis in Vorden. Al zestig jaar verzamelt hij schilderijen van Achterhoekse kunstenaars of vakgenoten die zich lieten inspireren door de inwoners, landschappen of stadsgezichten. “Ik heb 2200 kunstwerken in het depot,” legt Derksen uit. “Eén van de topstukken is een groot schilderij van Johannes Warnardus Bilders van kasteel Vorden in de negentiende eeuw. Hij is vooral bekend van de Oosterbeekse school, maar de zomers bracht hij vaak door in de Achterhoek.”
Schilderijen van Martha Heijenk in MAS Vorden.
Schilderijen van Martha Heijenk in MAS Vorden. © René Arendsen

Ondergeschoven kindje

Het depot van het museum voor Achterhoekse schilderkunst Vorden is te vinden op een koude zolder van het oude raadhuis dat nu in gebruik is als Kulturhus. Van klimaatbeheersing zoals in een modern museum is geen sprake. Derksen laat schilderijen zien van de Walburgiskerk in Zutphen, Achterhoekse boerderijen en IJssellandschappen. Hij krijgt veel kunstwerken uit nalatenschappen, maar ook in bruikleen van bijvoorbeeld de gemeente Bronckhorst.
“De streekgebonden kunst is een ondergeschoven kindje”, klaagt Derksen. “Ik ben begonnen in de oude raadszaal van het voormalige gemeentehuis. Later ging ik naar de centrale ruimte op de begane grond. Daar moest ik plaatsmaken voor de bibliotheek. Nu heb ik nog twee kleine zalen in de kelder. Die zijn alleen te bereiken via een smalle trap. Er is ooit een toezegging gedaan voor een traplift, maar die is nooit gekomen.”
Depot van MAS Vorden, op zolder.
Depot van MAS Vorden, op zolder. © Omroep Gelderland

Professioneel museum

De Veluwe heeft een aantal professionele musea voor de regionale schilderkunst. Bijvoorbeeld het Noord-Veluws Museum in Nunspeet of Museum Veluwezoom in kasteel Doorwerth. Zoiets zou de Achterhoek ook moet hebben, vindt Derksen. “Hoe kan het dat de regio zo met de identiteit bezig is, maar de fantastische kunstenaars en schilderijen vergeet?” Derksen draait het museum voor Achterhoekse schilderkunst Vorden met een klein aantal vrijwilligers. Iedere vrijdag- en zaterdagmiddag is het open van 14.00 uur tot 17.00 uur. Op dit moment zijn er twee tentoonstellingen. Naast de schilderijen met landschappen van Martha Heijenk is er ook een expositie van Anyta Holst uit Zutphen.
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.