Arnhem en omstreken

Deze vijf mbo-banen leveren een flinke boterham op

Op het dak verdien je bakken met geld.
Op het dak verdien je bakken met geld. © Pixabay
ARNHEM - Nu de schoolexamens nog maar een paar maanden op zich laten wachten, is het op de open dagen van Gelderse onderwijsinstellingen druk. Ook mbo-studies zijn populair, want niet iedereen heeft nog zin in een bedrijfskunde, multimediadesign of toegepaste psychologie. Maar met welke praktische opleidingen loop je nou écht goed binnen?
We zetten wat opties op een rij.

Loodgieter

Ben je niet vies van water en kruipruimtes en wil je na je opleiding zo snel mogelijk een dure auto rijden? Dan is de opleiding tot loodgieter misschien wel een goed idee. Om loodgieter te worden kun je het beste kiezen voor de opleiding Installatietechniek op niveau 2 of niveau 3.
Beginnende loodgieters verdienen volgens verschillende vergelijkingssites al gauw 30 tot 60 euro per uur. En ga je na een paar jaar als zelfstandige ondernemer verder, dan kun je misschien wel 100 euro per uur verdienen. Geld als water!
Een loodgieter is bezig met het repareren van een kraan.
Een loodgieter is bezig met het repareren van een kraan. © Pixabay

Elektricien

Met de komst van elektrische auto's, zonnepanelen en de bouw van honderdduizenden nieuwe huizen, is een goede elektricien goud waard. Om werk hoef je niet verlegen te zitten en als beginner kun je makkelijk 40 euro per uur vragen. De meer ervaren elektricien is natuurlijk nog duurder. Dat levert watt op.
Om elektricien te worden kun je je het beste inschrijven voor de opleiding Elektrotechniek.
Deze meterkast is voor een elektricien kinderspel.
Deze meterkast is voor een elektricien kinderspel. © Pixabay

Zonnepaneleninstallateur

Met diezelfde opleiding kun je het ook hogerop zoeken: word zonnepaneleninstallateur! Je werkt in de buitenlucht en levert een bijdrage aan de energietransitie. En een beetje spanning is natuurlijk ook niet verkeerd. Zo'n dak is best hoog als je er eenmaal op staat. Ook een zelfstandige installateur van zonnepanelen kan ongeveer 40 euro per uur vragen.
En het mooie is: in de zomer kan je prijs omhoog. De vraag is dan groot en de omstandigheden zwaarder, en dat moet natuurlijk ook wat opleveren.
Voor dit beroep moet je geen hoogtevrees hebben.
Voor dit beroep moet je geen hoogtevrees hebben. © Pixabay

Procesoperator

Een baan die in bijna alle lijstjes hoog eindigt is die van procesoperator. In dit vak ben je eigenlijk de mens achter de machine. Je bedient industriële installaties en zorgt dat ze goed lopen. Als er iets misgaat, grijp je in.
Een procesoperator werkt vaak in dienst van een bedrijf, en dus opereren er minder zzp'ers in dit vakgebied. Het bruto maandsalaris voor een procesoperator ligt volgens Indeed op 3000 euro. En dat is toch al modaal.
Geïnstalleerde internetkabels.
Geïnstalleerde internetkabels. © Pixabay

Systeembeheerder

Wie graag met computers werkt en daar het liefst flink mee binnenloopt, kan op de mbo 4-opleiding tot ICT-beheerder zijn lol op. Als systeembeheerder ben je onmisbaar voor de digitale communicatie binnen bedrijven. Je weet alles over besturingssystemen, hardware en beveiligingsrisico's. En daar krijg je leuk voor betaald. Volgens Indeed ligt het gemiddelde salaris voor een systeembeheerder op 3300 euro. Ook weer boven modaal.

Waar kun je terecht?

In Gelderland zijn er genoeg plekken om een mbo-opleiding te volgen. Onder andere in Ede, Arnhem, Nijmegen, Doetinchem, Groenlo, Winterswijk, Apeldoorn en Zutphen kun je terecht. Ook voor opleidingen die niet in dit rijtje passen.
Want niet alle aankomend studenten vinden het belangrijk om zoveel mogelijk geld te verdienen. Het hart van Veronica en Jelle ligt toch echt bij de verpleegkunde. In deze video vertellen zij waarom hun passie bij deze studie ligt:
Deze aankomend studenten willen graag verpleegkunde studeren