Achterhoek

Achterhoekse Schotten voor het laatst op podium in Ahoy: 'Tranen gaan vloeien'

De doedelzakspelers tijdens de kerstshow.
De doedelzakspelers tijdens de kerstshow. © Music Show Scotland
ROTTERDAM - Na jaren van optredens door heel Europa is zaterdagavond dan toch echt het laatste optreden van de Achterhoekse Pipes & Drumsspelers. In Ahoy nemen de honderden muzikanten van Music Show Scotland afscheid. Al wordt er gewerkt aan een eigen theater in Borculo.
Meer dan vijftien jaar was het Schotse muziek en dansspektakel te zien, van Frankrijk tot Denemarken, Basel tot München en het GelreDome tot Ahoy. Maar nu komt er toch echt een eind aan.
Waarom? Omdat de Achterhoeks-Schotse doedelzakspelers graan in de eigen achtertuin – in Borculo – een theater willen begonnen. Daarmee vervalt de productie van de grootste indoor muziekproductie van de wereld.

'Genieten'

Voor de zevende en dus laatste keer wordt er opgetreden in Ahoy, voor zevenduizend bezoekers. “Dat wordt heel speciaal”, zegt Hans Beerten, directeur en muzikaal leider. “We gaan ervan genieten. Ik denk dat er wel wat tranen gaan vloeien. Bij mij ook? Geen idee, daar ben ik misschien wel te nuchter voor.”
Herman Kruijt, backstage manager, verwacht ‘een prachtige show’: “We zijn er klaar voor, al ben je voor het stoppen nooit helemaal klaar. We zitten op het hoogtepunt van ons succes.”
Het laatste nummer, na een show van ruim drie uur, wordt speciaal. “Deze kanonnen zijn voor het laatste moment”, vertelt hij vanuit het kasteeldecor. “Dan klinken er zeven achter elkaar, echt als laatste geluid na al die jaren.”

Grootste concerthal van de Achterhoek

Inmiddels zijn de plannen uitgewerkt om – als het loopt zoals gepland – over twee jaar weer te kunnen optreden: maar dan wel vanuit het eigen theater ‘the Castle’ in Borculo. Het evenementencentrum moet plek gaan bieden aan zo’n drieduizend bezoekers.
Maar trekt het dan ook volle zalen? “De Achterhoek is heel centraal”, grapt directeur Beerten. “We hebben veel publiek uit Duitsland en België, dus die kunnen dan mooi naar Borculo komen.”
Bekijk hier hoe de voorbereidingen eraan toe gaan:
Het Achterhoekse Music Show Scotland in Ahoy
Kijk hier mee achter de schermen van de grootste Schotse indoor muziekproductie ter wereld.