Noord-Veluwe

170.000 onderschepte babypalingen vandaag mogelijk uitgezet

Glasalen worden uitgezet door Stichting DUPAN.
Glasalen worden uitgezet door Stichting DUPAN. © Stichting DUPAN
De 170.000 glasalen die dinsdag in beslag zijn genomen op Schiphol en opgevangen zijn in het Dolfinarium in Harderwijk worden vandaag waarschijnlijk uitgezet in de Veluwerandmeren.
De baby-palingen zaten in de koffers van twee passagiers die vanaf Schiphol op weg waren naar Maleisië. De Europese paling is een ernstig bedreigde en beschermde diersoort en daarom is export van palingen vanuit de Europese Unie verboden. Een glasaal is een babypaling van een paar centimeter en weegt zo'n 0,3 gram.

Snel op zoek naar opvang

"De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is snel op zoek gegaan naar opvang voor de baby-palingen en kwam toen bij ons uit", zegt directeur Alex Tiebot van het Dolfinarium in Harderwijk.
"Wij hebben al eens eerder glasalen opgevangen. Ze zitten in een bak water van een vierkante meter in een gekoelde ruimte met de juiste luchtcirculatie. Onze medewerkers monitoren de zuurstofwaarde in het water." Het uitzetten in de natuur doet Stichting Dupan, een stichting die zich inzet voor de paling in Nederland.
Glasaaltjes
Glasaaltjes © Stichting DUPAN
"Voor ons zijn dit er niet zo veel", zegt Alex Koelewijn van Stichting Dupan. "Volgende week zetten we een paar miljoen glasalen uit in het kader van een Europees plan om de palingstand in Europa te verbeteren. Export is verboden en daarom zijn ze in beslag genomen en even opgevangen door het Dolfinarium. Die moeten nu wel weer terug de natuur in."
Hij vervolgt: "Als de dierenarts vandaag besluit dat ze fit genoeg zijn, gaat de bak met water met daarin de 170.000 glasalen met een heftruck eerst de vrachtwagen in en daarna op de boot en zetten we ergens op de randmeren het kraantje open en kunnen ze vrij weg zwemmen."
De glasaal is een beschermde diersoort die broed in de Sargossazee ten westen van Florida en dan naar Europa trekt. Doordat de vis steeds meer obstakels onderweg tegenkomt is er een hulpprogramma om de palingstand op peil te houden. Export van de Europese paling naar buiten Europa is verboden.