Arnhem en omstreken

Staking streekvervoer komt op slechtst denkbare moment voor gehandicapten

Marjolein van den Broek zet zich in voor gehandicapten.
Marjolein van den Broek zet zich in voor gehandicapten. © Floyd Aanen
ARNHEM - De streekvervoerstaking op 15 maart valt samen met de Provinciale Statenverkiezingen. Dat levert problemen op voor mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer om bij de stembus te komen. Mensen met een beperking kunnen zo niet of lastig hun stem uitbrengen, vreest Marjolein van den Broek uit Arnhem. Samen met lotgenoten heeft ze een petitie op touw gezet in de hoop dat de staking wordt verzet.
Marjolein werd blind door een oogziekte en gebruikt een stemmal, een houten plaat met gaatjes die over het stembiljet ligt, om te stemmen. Enkele stembureaus hebben zo'n stemmal, waarmee slechtzienden toch zelfstandig kunnen stemmen. Mensen als Marjolein kunnen niet naar elk willekeurig stembureau en moeten daardoor soms naar een stembureau dat verder weg ligt. Om daar te komen, zijn ze vaak afhankelijk van het openbaar vervoer.
"Doordat het buspersoneel staakt, zullen heel veel mensen geen gebruik kunnen maken van hun stemrecht", verzucht de Arnhemse.

Petitie

De blinde Marjolein is samen met lotgenoten een petitie gestart, om vakbonden ervan te overtuigen dat ze de staking moeten verplaatsen. "Als geen ander weten we hoe belangrijk het openbaar vervoer is, we zijn er afhankelijker van dan andere mensen en willen dat alles goed geregeld is. In die zin steunen we de stakingen. Het gaat puur om de verkiezingsdag", vertelt ze.
Je kan elke dag staken, maar je kunt maar één keer per vier jaar stemmen.
Marjolein van den Broek, mede-initiatiefnemer petitie
"Het allermooiste zou zijn dat er niet gestaakt hoeft te worden, maar áls het nodig is, dan niet op 15 maart", gaat Marjolein verder. "Je kunt elke dag staken, maar je kunt maar één keer per vier jaar stemmen", beargumenteert ze.

'Blij dat we het zelf konden'

Marjolein kan zelf gebruikmaken van de regiotaxi om bij het stembureau te komen. "Maar dat is niet voor iedereen weggelegd en als iedereen die dag met de taxi gaat rijden, dan wordt die enorm overbelast", zegt Marjolein. Als alternatief kunnen kiezers die niet in de gelegenheid zijn om te stemmen, iemand anders machtigen voor hen te stemmen. "Maar we waren juist zo blij dat we dat zelfstandig kunnen doen."
Met een stemmal, een houten plaat met vakjes over het stembiljet, kunnen slechtzienden stemmen.
Met een stemmal, een houten plaat met vakjes over het stembiljet, kunnen slechtzienden stemmen. © ANP
Het stembureau waar een stemmal aanwezig is en waar Marjolein altijd haar stem uitbrengt, is vlak bij haar huis. "Ik doe het ook niet voor mezelf, maar voor heel veel andere mensen die hierdoor benadeeld worden."

FNV: 'Heel vervelend'

Vakbondsman Marijn van der Gaag heeft de petitie inmiddels gezien. "We vinden het echt heel vervelend en zijn ermee bezig", reageert de FNV'er. "Ik durf nu geen garantie geven of we wel of niet gaan staken, we overwegen elke situatie", aldus Van der Gaag.
Reizigers klaar met stakingen