Achterhoek
Reizigers zijn klaar met stakingen in OV

DOETINCHEM - Werknemers in het openbaar vervoer willen loonsverhoging en werkdrukverlaging, de werkgevers zeggen dat ze daar geen geld voor hebben. De onderhandelingen zitten muurvast, maar de vakbonden zetten in op een nieuwe staking op 15 maart. Reizigersorganisaties Rover en ROCOV waarschuwen dat de reiziger zijn geduld verliest. "We hebben nog geen acties gepland staan, maar het begint wel te kriebelen", zegt René Coveen van Rover Gelderland.
Dat veel reizigers het beu worden, blijkt ook wel uit deze foto van een tekst die op verschillende bushokjes in de provincie is geplakt:

'Begint te schuren'
"We krijgen steeds meer klachten binnen", zegt Johan Kruithof, die voorzitter is van reizigersbelangenvereniging ROCOV Gelderland. "Reizigers en ook wij hebben veel begrip voor de belangen van de chauffeurs, maar het begint nu wel te schuren."
Dat de reizigers niet gehoord worden, vindt reizigersorganisatie Rover onbegrijpelijk. "Het zwaarst gedupeerd zijn de mensen die helemaal afhankelijk zijn van het openbaar vervoer", zegt Coveen. "Bijvoorbeeld mensen met een handicap. Die worden zwaar benadeeld."
Volgens de voorman van Rover hebben beide partijen er niet genoeg belang bij om de onderhandelingen te laten slagen. Coveen: "Bij de vervoerders zijn er vijf grote spelers. Vier daarvan zijn in handen van buitenlandse overheden. En de vakbonden zien hun ledenaantallen eindelijk stijgen. Daardoor zitten de onderhandelingen muurvast."
Bemiddelaar
Volgens beiden is het tijd voor een breekijzer. "Een bemiddelaar", zegt Coveen. "Of anders moet de provincie zijn rol pakken." Maar dat gaat niet gebeuren volgens ROCOV - die de provincie adviseert in deze zaken. Kruithof: "De provincie zit ook met de handen in het haar. Ze zitten nu middenin verkiezingstijd dus dat duurt wel een half jaar voordat er een nieuwe coalitie is. En er is ook geen geld."
ROCOV ziet een taak voor Den Haag. Kruithof: "Het is allemaal teveel aan de grillen van de markt overgelaten. Terwijl het openbaar vervoer de verbinding moet zijn tussen de stad en de provincie. Maar ik vrees dat het Rijk toch weer naar de provincie gaat wijzen."
Neerwaartse spiraal
Het openbaar vervoer in de provincie lag ook zonder de stakingen al zwaar onder druk, zegt Kruithof. "Op het platteland zijn buslijnen verdwenen of om dorpskernen heen gelegd en zijn bushaltes verdwenen. We zitten in een neerwaartse spiraal."
Dat beaamt ook Rover-voorman Coveen."Mijn dochter van 30 heeft laatst toch maar een auto aangeschaft. Ze was de stakingen zat. Als meer mensen dat doen, gaan er straks nog minder mensen met het openbaar vervoer, zijn er minder inkomsten en wordt er verder geschrapt in het aantal buslijnen."
Bekijk hier de video:
Reizigers klaar met stakingen