Arnhem en omstreken

Zo reageert de Gelderse politiek op de laatste peiling

Een stempas voor de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart.
Een stempas voor de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart. © ANP
ARNHEM - Grote winnaars en verliezers bij de laatste peiling voor de Provinciale Statenverkiezing van EenVandaag en Ipsos. Waar de ene partij er ineens negen zetels bij kan krijgen, verliest de andere bijna alles en blijft steken op één zetel. Maar wat vinden de lijsttrekkers eigenlijk van die partijen?

BoerBurgerBeweging

De grootste winnaar volgens de peiling is de BBB. Lijsttrekker Rik Loeters is er blij mee. "Goed om te zien", zegt hij. "De campagne slaat aan. De inwoners willen een nuchter verstand terug in de politiek."
"Het aantal zetels kan natuurlijk nog omhoog of omlaag (foutmarge, red.). Maar ik had een lach op mijn gezicht toen ik het zag. Maar 15 maart is de echte peiling. Wij gaan voor ons eigen verhaal en blijven positief campagne voeren. Iedere dag B-B-Beter!", aldus Loeters.

Forum voor Democratie

De grootste verliezer in de peiling is Forum voor Democratie. De partij die vorig jaar voor het eerst meedeed was toen de grote winnaar met acht zetels. Volgens de peiling van EenVandaag en Ipsos blijft daar maar één zetel van over.
"Zo geweldig als vier jaar geleden zal het niet zijn", vertelt lijsttrekker Anita van Iperen. "Maar we hebben enorm vaste groep achter ons staan en zijn met een grote groep mensen campagne aan het voeren. We ontmoeten veel enthousiaste mensen en gaan ervan uit dat we zeker een zetel halen."

CDA

Peter Drenth, lijsttrekker van CDA Gelderland laat weten dat hij de peilingen heeft gezien, maar dat hij er niet mee bezig is. "Normaal heb ik als gedeputeerde een net jasje aan, vandaag heb ik mijn CDA-jas aan. Ik ben bezig met twee miljoen Gelderlanders en wat zij van de provincie vinden."
Drenth is, net zoals de andere partijen, druk bezig met campagne. "Ik was vanmorgen in Elst, we zijn in Opheusden geweest en ben ik in Beneden-Leeuwen. De enige peiling die telt, is de peiling van 15 maart en die is wél interessant."

JA21

JA21 is, net zoals de BBB, een van de partijen die voor het eerst zijn opwachting kan maken in de Provinciale Staten. De partij staat in de peiling op drie zetels. "Ik sta er heel positief in", vertelt Elrie Bakker-Derks, lijsttrekker van JA21. "Straks hebben we 3, 4 of misschien wel 5 zetels. We hopen natuurlijk op dat laatste en gaan voor maximaal resultaat."

50PLUS

Een partij die mogelijk van het toneel verdwijnt is 50PLUS. Van drie naar geen zetel. Anton van Straten, lijsttrekker van 50PLUS, laat weten met een schuin oog naar de peilingen te kijken.
"Ik maak mij niet ongerust", zegt Van Straten. "De kleine partijen hebben vaak moeite om de media te halen terwijl de grote partijen vaak meer aandacht krijgen. Ik ga ervan uit dat we zeker één zetel halen."
De peiling van donderdag: