Arnhem en omstreken

BBB mogelijk grootste in Gelderland: 'Verwacht geen wonderen'

Verkiezingsbord van de BoerBurgerBeweging in de wei.
Verkiezingsbord van de BoerBurgerBeweging in de wei. © ANP
ARNHEM - Een enorme winst voor de BoerBurgerBeweging en zetelverlies voor het CDA en Forum voor Democratie. Dat is wat blijkt uit de laatste peiling van EenVandaag en Ipsos. De enorme winst die de BBB boekt is volgens Peter van der Heiden, politicoloog aan de Radboud Universiteit, niet geheel onverwachts.
"De peilingen wijzen natuurlijk al een tijdje die kant op. Zeker in de agrarische provincies en daar zijn wij er ook een van", vertelt Van der Heiden. "De partij heeft de wind ook mee met alle protesten en stikstofmaatregelen."
"Het CDA had een sterke boerenachterban, maar die gaat nu naar een club waarvan ze denken dat hun belangen beter worden behartigd", aldus de Nijmeegse politicoloog. Of de BBB die belangen wel kan behartigen is maar de vraag: "Dat kan een grote teleurstelling worden voor de mensen die denken dat het stikstofprobleem anders opgelost gaat worden."
Van der Heiden is bang dat daar niet veel terecht van gaat komen. "In Den Haag worden de lijnen uitgezet die provincie moet uitvoeren. De BBB hoopt natuurlijk dat ze een enorme macht wordt, zodat ze het beleid kan bijstellen."
"Het CDA heeft een moeilijke achterban. Van oudsher stemmen gelovige mensen op het CDA, maar dat zijn er steeds minder. Maar de andere groep, de plattelandsstemmer, die gaat nu naar de BoerBurgerBeweging", zegt Van der Heiden. "Dus aan twee kanten lekt het. Ik vrees dat het lek niet meer weg te krijgen is."

Vaak wachten op problemen

De nieuwe peilingen zouden betekenen dat er nieuwe mensen in de Provinciale Staten komen. "Met partijen die ineens zo groot worden, zeker met nieuwe partijen, kun je eigenlijk wel wachten op problemen. Zo is bij Forum voor Democratie van alles misgegaan, de afgelopen vier jaar."
Toch denk de politicoloog dat het bij de BoerBurgerBeweging wel zal meevallen. "Als je mensen hebt die niet ervaren zijn, heb je een probleem. Maar ik heb wel begrepen dat veel mensen op de lijst bij BBB wel ervaring in bestuurlijke taken hebben. Dus wat dat betreft zou het mee kunnen vallen."

Acht zetels verlies

De grote winnaar van vier jaar geleden, staat in de laatste peiling nog maar op één zetel. "Vier jaar geleden werd Thierry Baudet gezien als een wonderboy die de boel wel even zou veranderen. Maar dat is vrij snel na de verkiezingen uiteengespat. De partij kwam snel in een hoek te staan door bepaalde uitspraken."
Maar volgens Van der Heiden heeft het met meer te maken. "Veel mensen vinden het niet meer een 'normale' partij. Zo zijn er uitspraken gedaan over reptielen en is de partij in de hoek van corona-ontkenners terechtgekomen. En dat doet een partij natuurlijk geen goed."
De peiling van deze donderdag: