Gelderse Vallei

Sneeuw op komst: 'Ergens volgende week'

Wie volgende week vroeg op pad gaat, kan de sneeuw meemaken.
Wie volgende week vroeg op pad gaat, kan de sneeuw meemaken. © ANP
Na het weekend kan een deel van onze provincie te maken krijgen met sneeuw. Weerplaza ziet in de vooruitblik naar volgende week veel koude lucht onze kant opkomen en die lucht brengt winterse neerslag met zich mee. Met name in de hoger gelegen delen van Gelderland kan dat sneeuw opleveren.
De weersverandering zet zich vanaf zondag in. Tot die tijd blijft het een graad of 8 en is het overwegend droog. De wisselvalligheid start op zondag. De wind gaat dan naar het noordwesten draaien en neemt in kracht toe.

Sneeuw in de nacht

De aanvoer van koude lucht gaat over zee en warmt onderweg vanaf het noorden van Europa toe, zegt meteoroloog Wouter van Bernebeek. "Maar hij is koud genoeg voor winterse neerslag", voegt de weerman eraan toe. "En dat gaan we volgende week merken. Er komt hagel, natte sneeuw en in de nachten misschien ook wel eens echte sneeuw."
Hij sluit niet uit dat het hier en daar wit en glad wordt in Gelderland. "Dat zou op sommige plaatsen zomaar eens kunnen. Dan gaat het met name om de hoger gelegen delen in de provincie. En dat is niet uitzonderlijk, want dat hebben we de laatste jaren vaker gezien in maart", aldus Van Bernebeek.

20 procent kans

De kans op sneeuw is het grootst in het midden van de week: tussen dinsdag en donderdag bereiken de winterse buien hun hoogtepunt. De kans op een sneeuwdek in de nachten en de vroege ochtenden is dan zo'n 20 procent, zegt Weerplaza.