Rivierengebied

De Betuwe heeft een eigen toren van Pisa, zo zit dat

De Betuwse toren van Pisa.
De Betuwse toren van Pisa. © Omroep Gelderland
ACQUOY - Je hoeft deze zomer echt geen 14 uur in de auto te zitten om de toren van Pisa te bewonderen. Want in onze eigen provincie staat ook 'een scheve toren van Pisa'.
In het dorpje Acquoy, in de Betuwe, staat de scheve kerktoren die een stuk minder beroemd is dan de Italiaanse variant. Al sinds de bouw staat de toren uit het lood. Hij wordt dus ook wel de ‘Betuwse toren van Pisa’ genoemd. Er wordt al snel gedacht dat het scheef staan de enige reden is dat het gebouw 'toren van Pisa' wordt genoemd. Maar er is er nog één.
Presentator Klaas Drupsteen legt uit wat de andere reden is. Hij bezocht de toren voor het programma 'Klaas op Klompen'.
Het dorp Acquoy heeft zijn eigen 'Toren van Pisa'
Onder de toren is dus het graf van mevrouw Pisa te vinden.
"Weinig mensen weten dat hier ook een scheve toren van Pisa is", legt Afra uit. Afra woont in de buurt van de toren. "Het is ook wel heel toevallig dat hier net onder de scheve toren een graf ligt van mevrouw Pisa. En zo toeristisch als in Italië is het hier niet."
Want waar je in Italië tientallen toeristen ziet 'leunen' tegen de toren, is het in Acquoy juist heel rustig.

Waarom staat de toren eigenlijk scheef?

De toren is scheef gaan staan omdat tijdens de bouw de rivier de Linge vaak overstroomde. Het rivierwater spoelde dan de grond onder de toren weg. Er is nog geprobeerd om de toren weer rechter te zetten. Daardoor zie je nu een lichte knik halverwege. De rest van de Catharinakerk bestaat inmiddels niet meer. De kerk werd in 1674 zwaar beschadigd werd door een orkaan. Het gebouw dat er nu staat is in 1844 gebouwd, zo meldt het Bureau Toerisme Rivierenland.
De oude toren bestaat uit twee onderdelen en is 17,5 meter hoog. Bovenin staat de toren 115 centimeter uit het lood, maar hij verzakt al jaren niet meer. De scheefheidsgraad is vergelijkbaar met zijn beroemde Italiaanse tegenhanger. Op het kleine kerkhof, met slechts negentien zerken, is het graf van mevrouw Pisa te vinden. Cornelia Pisa was getrouwd met de voormalige hervormde predikant Nicolaas Hendrik Kuipéri. En mede vanwege Cornelia’s achternaam wordt de kerktoren nu de ‘Betuwse toren van Pisa’ genoemd.

Wil je meer zien van de omgeving Acquoy? In de serie Klaas op Klompen loopt Klaas iedere zondag een klompenpad. Deze week loopt hij het Rhenoijschepad. Te zien op zondag 5 maart bij TV Gelderland vanaf 17.15 uur en ieder uur herhaald. Kijk hier de hele uitzending.