Gelderland

Lea uit Doetinchem hielp na aardbeving in Turkije

Lea Leyla Aydemir hielp bijna drie weken in Turkije.
Lea Leyla Aydemir hielp bijna drie weken in Turkije. © REGIO8
DOETINCHEM - Toen de berichten van de aardbeving in Turkije en Syrië Nederland bereikten, twijfelde Lea Leyla Aydemir (32) geen moment. Binnen een uur had de Doetinchemse haar koffer gepakt en was ze klaar om naar het rampgebied te vertrekken. Haar hoofddoel: dieren in nood helpen. Na een kleine drie weken kwam ze zaterdag weer thuis in Doetinchem: "Maar ik wilde gelijk weer terug naar Turkije."
Lea reed in één dag met de auto van Doetinchem naar Istanbul. "De auto was volgepakt met dingen die je ook nodig hebt als je op kamp gaat", vertelt ze aan REGIO8. "Toen de koffer was ingepakt, zijn we naar de Action gereden voor onder andere zaklampen, aanstekers en aanmaakblokjes."
In Turkije benutte Lea alle ruimte die er nog was in de wagen om dierenvoer in te laden. Dat was per slot van rekening haar doel: dieren in het rampgebied helpen. De twee vrouwen reden eerst naar Hatay, maar omdat de wegen daar erg slecht waren reisden ze door naar Kahramanmaras.
Daar werd snel duidelijk dat er te weinig hulpverleners waren. "We hebben daarom eerst vooral mensen geholpen. We hoorden mensen onder het puin om hulp schreeuwen", vertelt Lea aangeslagen.
De reis is haar niet in de koude kleren gaan zitten. Ze spreekt bedachtzaam en laat af en toe een stilte vallen terwijl ze haar ogen sluit, alsof de beelden die ze gezien heeft zich als een film blijven afspelen aan de binnenkant van haar ogen.

'Het is er echt verschrikkelijk'

"Ik deel niet alles wat ik daar heb gezien, het is er echt verschrikkelijk", zegt Lea over haar verblijf van negentien dagen in het zwaar getroffen Kahramanmaras. "Voor een oorlog kun je nog vluchten, hiervoor niet."
Na de eerste dagen waarin ze hulp verleent in de stad, komt ze aan in een dierenasiel dat ondanks de verwoesting grotendeels overeind staat. Hier redt ze met meerdere vrijwilligers dieren die onder het puin liggen. Helaas moeten ze ook een aantal uit hun lijden verlossen.

Samen één

Na dagen dieren in nood helpen valt het de Doetinchemse toch wel erg zwaar. Ze gaat daarom weer humanitaire hulp verlenen. Ze sluit zich aan bij een groep Nederlandse vrijwilligers en deelt onder andere medicijnen uit. "Die mensen daar zijn zo ontzettend dankbaar", zegt Aydemir.
"Ik kan het bijna niet geloven, maar we waren daar echt met zijn allen één. Ik wist niet dat ik het zou kunnen. Geld is er niets waard, want je kunt niks kopen. Samen moet je het zien te redden."