Rijk van Nijmegen / Stedendriehoek

Mbo-opleidingen in zorg en techniek steeds populairder

De open dag bij het ROC in Nijmegen.
De open dag bij het ROC in Nijmegen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het ROC komt weer meer in de belangstelling. Jarenlang waren mbo-opleidingen als verzorging, werktuigbouw of elektronica verre van populair. Maar er is een kentering: niet iedereen wil meer ingenieur, accountant of architect worden. "We zien veel meer aanmeldingen dan vorig jaar."
De open dag van ROC Nijmegen is deze zaterdag in volle gang en het aantal aanmeldingen is enorm. "We hebben bijna tweeduizend aanmeldingen voor onze open dag", vertelt Lotte Albers van ROC Nijmegen. "Dat zijn er vijfhonderd meer dan vorig jaar."
Of die grote belangstelling voor de open dag uiteindelijk ook leidt tot extra volle klassen, weten ze in Nijmegen nog niet. "We hebben, zoals alle scholen natuurlijk, ook te maken met krimp doordat het aantal jongeren in de samenleving afneemt. Toch is de belangstelling voor veel vakken hoger dan verwacht."

Neppatiënten

En dat is te merken: op de opleiding verpleging en verzorging is het een drukte van belang. Ouders en toekomstige leerlingen laten hun blik dwalen over de bedden, bloeddrukmeters en neppatiënten in het praktijklokaal. "En die aandacht kunnen ze in de zorg best gebruiken", knikt een tevreden Lotte Albers.

Zij-instromers

Ook bij ROC Aventus in Apeldoorn valt het op dat bepaalde beroepen ineens erg populair worden. "We hebben een duidelijke stijging ten opzichte van het jaar 2019, dus net vóór corona", zegt Daphne van Vliet. "Vooral bij de zorg en de technische opleidingen: meer schilders, meer garagemonteurs."
Wat op ROC Aventus vooral opvalt is de sterke toename op de BBL-opleidingen. Dat zijn opleidingen waarbij de leerling al direct in het bedrijf aan de slag gaat en daarnaast één dag in de week naar school gaat. "Vooral op die BBL zie je meer leerlingen boven de 40 jaar, de zogenaamde zij-instromers. In 2019 hadden we daar honderd leerlingen die een ander vak gingen doen; in 2022 waren dat er ineens driehonderd. Het gaat dan om veel mensen die door corona thuis kwamen te zitten, of banen hadden in de horeca of de evenementenbranche", zegt Van Vliet.

Effect van corona

Volgens de ROC's Midden Nederland, waar ook Tiel en Barneveld onder vallen, komt de vernieuwde belangstelling voor mbo-opleidingen niet uit de lucht vallen. Volgens Hans Haring van de onderwijsinstelling Wij Techniek zien technische installatiebedrijven de komende jaren meer werk op zich afkomen dan ze met de huidige hoeveelheid installatieprofessionals aankunnen.
"Installatiemonteurs hebben de toekomst", zegt Haring daarover. "Niet alleen de energietransitie, maar ook grootschalige nieuwbouw en het verduurzamen van bestaande woningen en de opmars van online connectiviteit maken dat er de komende decennia veel werk is voor installatiemonteurs."
De vakopleidingen in de installatiebranche trekken, gelokt door aantrekkelijke loopbaanperspectieven, niet alleen veel nieuwe instromers uit het vmbo. Steeds vaker melden zich ook zij-instromers, zo blijkt uit de meest recente onderzoekscijfers van de mbo-raad.