Rivierengebied / Stedendriehoek

Vrouw (30) die oom neerstak wilde 'excuses voor misbruik'

Hulpdiensten kwamen na het steekincident massaal ter plaatse
Hulpdiensten kwamen na het steekincident massaal ter plaatse © Roland Heitink / Persbureau Heitink
DRIEL - Een 30-jarige Apeldoornse die in juli vorig jaar in Driel haar oom in zijn slaapkamer neerstak, heeft woensdag 5 jaar cel en tbs met voorwaarden tegen zich horen eisen voor poging tot moord. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) ging de vrouw naar de man toe met maar één doel voor ogen: hem om het leven helpen. De verdachte ziet het anders.
De Apeldoornse wordt de zittingszaal binnengebracht door de parketpolitie. Ze zit sinds zit het incident vast in de gevangenis in Zwolle. De vrouw draagt een spijkerbroek en een zwarte sweater met op de rug een grote vlinder. Ze gaat naast haar advocaat zitten. Achter haar zitten het slachtoffer, zijn vrouw en hun advocaat. Ze willen een vergoeding voor het leed dat hen is aangedaan. Op de publieke tribune, achter glas, zit familie van de verdachte.
De vrouw uit Apeldoorn stapte op 24 juli 's avonds laat in de trein naar Arnhem en nam daar een taxi naar het huis van haar oom en tante in Driel. Ze had een mes bij zich en een tas met drank. Aangekomen bij het huis van haar oom snijdt de vrouw met het mes een hor voor het slaapkamerraam open en wringt zich de slaapkamer binnen. Er ontstaat een gevecht tussen de verdachte en haar oom, waarbij ze hem in zijn borst en een arm steekt. De man weet haar te overmeesteren en even later staat de politie, die door de tante is gebeld, in de slaapkamer.

Seksueel misbruik

De verdachte vertelt aan de rechtbank dat ze veel gedronken had die dag, zo'n vier flessen wijn en acht halve liters bier. Ze zat haar dossier te lezen en werd emotioneel en boos en besloot naar haar oom te gaan. Ja, ze had een mes meegenomen van huis, maar niet om haar oom om het leven te brengen. "Ik ben daar heen gegaan omdat ik een excuus wilde, omdat hij me vroeger seksueel heeft misbruikt. Hij heeft daar alleen aan taakstraf voor gehad. Ik sta elke dag op met wat hij heeft gedaan en hoe hij mijn leven heeft verkloot", zegt de vrouw.
Even later zit ze zachtjes te huilen. Als de rechter vraagt wat er aan de hand is, zegt ze: "Ik voel me door het rechtssysteem in de steek gelaten. Iemand misbruikt me jarenlang, ik word uit huis geplaatst, moet therapie. Ik wilde alleen een excuus van hem. Ja het liep uit de hand, maar hij wordt aan alle kanten in bescherming genomen. Ik zie hem niet als slachtoffer."

Poging tot moord

Het Openbaar Ministerie heeft het verhaal van de verdachte meegenomen in de overweging welke straf er geëist moet worden, want voor poging tot moord kan een forse celstraf worden opgelegd en de vraag is welke straf hier passend is.
De officier van justitie zegt: "Voor eigenrichting is geen ruimte in ons land." De verdachte heeft volgens haar tijdens de reis van Apeldoorn naar Driel voldoende tijd gehad om na te denken over wat ze ging doen. Daarom vindt het OM dat de vrouw voor poging tot moord berecht moet worden en wordt er een celstraf van 5 jaar en tbs met voorwaarden gevraagd zodat de vrouw gemotiveerd wordt om in behandeling te gaan voor haar problemen.