Gelderse Vallei

Anne en Myrthe gingen op zoek naar het noorderlicht

Myrthe en Anne gingen op zoek naar het noorderlicht
Myrthe en Anne gingen op zoek naar het noorderlicht © Omroep Gelderland
NIJKERK - Het noorderlicht: een prachtig natuurverschijnsel wat vooral in het Hoge Noorden te zien is, maar heel zeldzaam in onze provincie is. Anne en Myrthe gingen ernaar op zoek.
Afgelopen maandag was Anne in Nijkerk, een kleine stad in Gelderland die in het noorden grenst aan de donkere provincie Flevoland. Dat betekent weinig lichtvervuiling. Die avond reed ze naar de dijk van polder Arkemheen, vanwege het weidse uitzicht. Er bleken verschillende mensen uit omringende dorpen gekomen te zijn om het noorderlicht vast te leggen. Ze zette de camera met statief neer en stelde de camera goed in. En na een uur verschenen er prachtige kleuren. Het fotograferen was gelukt!

De zoektocht

De volgende dag wilde ze met collega Myrthe de zoektocht naar het noorderlicht op beeld vastleggen. Myrthe kwam vanuit de redactie van Omroep Gelderland naar Nijkerk. En samen vertrokken ze weer naar de polder. Daar stonden al iets van tien mensen en uiteindelijk waren dat er 50. Een uur lang zagen ze geen spoor van het noorderlicht, tot de lucht een beetje roze kleurde op de camera.
Kijk naar de beelden:
Wij gingen op zoek naar het noorderlicht in Gelderland

Het resultaat

Myrthe en Anne hebben de foto laten controleren door meteoroloog Roosmarijn Knol van Weerplaza. En Roosmarijn bevestigde dat ze inderdaad het noorderlicht hadden vastgelegd. Anne stuurde haar de foto's van 27 en 28 februari en de meteoroloog legde uit: "Beide keren heb je fotografisch het noorderlicht gezien. Door de lange sluitertijd kun je het mooi vastleggen."
De weervrouw vervolgde: "De afgelopen dagen was er een uitbarsting op de zon, dat wordt ook wel een zonnestorm genoemd. Dat is niet van het een op andere moment klaar, dus de kans dat het gisteren nog te zien was, was aanwezig. We hebben geluk gehad dat het overwegend helder was de afgelopen dagen. Dan is de kans groter om het te zien."
Het noorderlicht is een van de meest spectaculaire natuurverschijnselen op aarde, maar hoe ontstaat het en kunnen we het vaker zien?
Het noorderlicht in Nijkerk, 27 februari
Het noorderlicht in Nijkerk, 27 februari © Anne Schumacher