Noord-Veluwe

Zo maak je zelf bezwaar tegen een hoge WOZ-waarde (en het is gratis)

Gemeenten stellen de hoogte van de ozb zelf jaarlijks vast. Hierdoor kunnen grote verschillen ontstaan.
Gemeenten stellen de hoogte van de ozb zelf jaarlijks vast. Hierdoor kunnen grote verschillen ontstaan. © ANP
HARDERWIJK - De WOZ-waarde van huizen valt dit jaar gemiddeld 17 procent hoger uit dan vorig jaar. En dat kan behoorlijk ongunstig zijn voor je gemeentelijke belastingaanslag. Vooral als jouw gemeente hoge percentages belasting over je WOZ-waarde in rekening brengt, zoals in Harderwijk, Brummen of Epe. Hoe kan je bezwaar maken?
Tegen de percentages belasting die de gemeente óver je WOZ-waarde berekent kan je geen bezwaar maken. Die heeft de gemeenteraad al vastgesteld. Maar je kunt wel bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde zélf, die de gemeente voor je woning heeft vastgesteld. Dat is bij de gemeente gewoon gratis, en dat moet je binnen zes weken doen.

Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?

Het rijk heeft bepaald dat gemeenten de WOZ-waarden elk jaar vaststellen met 1 januari van het jaar daarvoor als 'peildatum'. Omdat vorig jaar op 1 januari de huizenprijzen flink gestegen waren, zijn de nu vastgestelde WOZ-waardes ook fors hoger. Gemeenten gebruiken vervolgens computermodellen om gegevens over onder meer huizenprijzen in jouw buurt in jouw nieuwe WOZ-waarde te vertalen. Dat kan onnauwkeurig zijn. Als je achterstallig onderhoud, schade, of een huurder hebt bijvoorbeeld.

Bel de gemeente

Wie het niet eens is met de vastgestelde WOZ-waarde kan altijd gratis bezwaar maken. Het beste is om op de site van de eigen gemeente te kijken. Je kunt meestal door een taxateur teruggebeld worden om te bespreken hoe jouw waarde is vastgesteld en waarom je het daar niet mee eens bent. Het is handig om de aanslag in de buurt te houden. Misschien wordt gevraagd om, bijvoorbeeld met foto's aan te tonen dat je schade of achterstallig onderhoud hebt, of een heel oude keuken of badkamer. Bewijs aanleveren is niet verplicht.

Taxatieverslag en bezwaar online

Met een DigiD kan je eenvoudig via de digitale belastingbalie van je gemeente het taxatieverslag inzien waarop jouw WOZ-waarde gebaseerd is. Wil je bezwaar maken, dan kan dat ook online en gratis met DigiD via de website van de gemeente, of bij de dienst waar jouw gemeente de belastingen laat afhandelen. De contactpersoon die je zaak behandelt, kan helpen hoe het gaat als het met DigiD niet lukt. Op papier bezwaar maken kan ook altijd.

Waar moet je naartoe?

Per gemeente verschilt het, wie vragen en bezwaren over de gemeentelijke belastingen afhandelt. In Arnhem, Doetinchem en Ede en Nijmegen gaat het via de webpagina van de gemeente zelf.
In Harderwijk, waar de belastingen met 14 procent het hardste stegen in de hele provincie, verzorgt MeerInzicht de vragen en bezwaren, overigens ook voor Ermelo en Zeewolde. In Brummen en Epe, de tweede en derde stijger qua totale gemeentelijke woonkosten in Gelderland, gebeurt dat door Tribuut.nl, die dat voor Apeldoorn, Brummen, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen doet. In Rivierenland gaat het voor de gemeenten Culemborg, IJsselstein, Maasdriel, West-Betuwe, West Maas en Waal en Tiel via de BSR.
Meerdere gemeenten, waaronder Arnhem, waarschuwen dat het geen meerwaarde heeft om in zee te gaan met bureaus die adverteren dat zij gratis bezwaar voor jou maken. Een woordvoerder van de gemeente Arnhem: "Het is via de gemeente ook gratis, en gemeenten moeten door burgers betaald belastinggeld afdragen aan dit soort bureaus. Dat kan dan niet meer besteed worden aan woningbouwbeleid, sociaal beleid en onderwijs."