Gelderland

Jupiter en Venus 'kussen' elkaar en jij kan dat vanavond zien

Jupiter en Venus staan vanavond erg dicht bij elkaar
Jupiter en Venus staan vanavond erg dicht bij elkaar © ANP
Na het noorderlicht is boven Gelderland opnieuw een bijzonder fenomeen te zien. Jupiter en Venus bewegen al een tijdje dichter naar elkaar, en vanavond lijken de twee planeten elkaar bijna te raken. Wie dat wil meemaken, heeft geen dure camera of telescoop nodig. De planeten zijn zo fel dat ze met het blote oog te zien zijn.
Het lijkt vanaf de aarde of de planeten heel dicht bij elkaar staan, maar in werkelijkheid zijn ze honderden miljoenen kilometers van elkaar verwijderd. Venus staat 200 miljoen kilometer van de aarde en Jupiter 860 miljoen kilometer.
Jupiter draait in meer dan elf jaar één keer om de zon. "Het is dus vrij uniek dat we de twee planeten zo dicht bij elkaar zien", vertelt Alex Scholten van volkssterrenwacht Bussloo.

Hier moet je op letten

Het gaat ook nog om de twee helderste planeten uit ons zonnestelsel. Venus is het helderst; door het dikke wolkendek dat de planeet heeft, kan er veel zonlicht weerkaatst worden. Jupiter is de grootste planeet, met hierdoor een groot oppervlakte om zonlicht te weerkaatsen.
Vanaf aarde zijn de planeten lastig van sterren te onderscheiden. Maar waar moet je dan op letten als je ze vanavond wil zien? "Sterren knipperen", legt Alex Scholten uit. "Een planeet knippert niet. Dit heeft te maken met de verschillende manieren waarop het licht reageert op onze atmosfeer."

Helder weer

Het goed zien van de planeten hangt vaak af van de weersomstandigheden, en die zijn de laatste dagen goed. We hebben erg helder weer en dus zijn er geen wolken die het zicht op de planeten belemmeren. Met het blote oog zijn Jupiter en Venus al goed te zien, maar een echt goed beeld heb je met een verrekijker of telescoop.
Joop Hubers van sterrenwacht Lihdanfurt in Lichtenvoorde vertelt dat hij vanavond opnames gaat maken van het bijzondere fenomeen. "Met mijn telescoop kan ik beide planeten in een blikveld vangen en de vier maantjes die om Jupiter draaien zien."

Net na zonsondergang

Je kan de 'kussende' planeten het beste zien net na zonsondergang en met je blik richting de westelijke horizon. De helderste is dus Venus, die rechts van de iets minder felle planeet Jupiter staat. "Ook zonder telescoop of camera is het een mooi verschijnsel om te zien", zegt Joop. Het is dus zeker de moeite waard om vanavond even uit het raam te kijken.
De planeten zijn niet het enige bijzondere natuurverschijnsel deze week. Het noorderlicht was ook al te zien. Daar moest je wel iets meer moeite voor doen. Want er was maar een kleine kans om het licht met het blote oog waar te nemen.