Rijk van Nijmegen

Zo vervoer je je hond of kat veilig naar de dierenarts

Een hond in een auto.
Een hond in een auto. © Pixabay
NIJMEGEN - Het is de schrik van veel baasjes: hun hond, kat of knaagdier moet op reis en dat zorgt voor de nodige hoofdbrekens. Hoe kan het veilig, stressloos en zonder grote moeite? Dierenarts Roeland Wessels uit Nijmegen weet raad.
Een huisdier is meestal lekker thuis, maar soms is er geen ontkomen aan. Dan is het tijd voor een bezoek aan de dierenarts of wacht in de vakantieperiode een verblijf in het pension.

Geen kop uit het raam

De hond gaat doorgaans probleemloos mee in de auto, maar hoe doe je dat eigenlijk veilig? Het bekende beeld van een hond die zijn kop uit het raam steekt is grappig, maar dierenarts Wessels heeft er toch zijn bedenkingen bij.
"Mocht je een noodstop maken, of erger nog, een aanrijding hebben, dan is dat voor de hond heel vervelend. Die kan dan vrij door de auto vliegen, met alle gevolgen van dien. Ik zie er weleens filmpjes over op sociale media en het ziet er prachtig uit, maar echt veilig is het niet", waarschuwt Wessels.

Duitsland is streng

Wat zeggen de regels? Niet zo veel. Er is geen specifieke wetgeving over het vervoeren van je hond in de auto. Althans, niet heel scherp. "In Duitsland moet je aan eisen voldoen wanneer je een hond vervoert in de auto", weet Wessels. "Daar moet je een scherm hebben, een afgescheiden bak waarbij er een scherm zit tussen het achtergedeelte en de bank, of de hond moet in een tuig met een gordel zitten, zodat hij vastzit in de stoel of in een bench."
"Kies je niet voor één van die drie opties, dan kun je een bekeuring krijgen. We denken dat dat langzaam ook wordt uitgerold over Europa. En terecht hoor, want je wilt niet dat een huisdier het kind van de rekening is bij een botsing", vindt Wessels.

Hond in de gordel

Het liefst ziet de dierenarts dat de hond veilig in de gordel zit. "Ik heb zelf goede ervaringen met honden in een tuigje aan de gordel. Dan heeft de hond de vrijheid om om zich heen te kijken, maar zit hij wel vast aan de auto en kan hij niet wegspringen."
Een kat in een tuigje is een utopie: het gros van de katten laat zich niet zo leiden dat dat makkelijk gaat. Vaak wordt de reismand tevoorschijn getoverd wanneer de kat naar de dierenarts moet of naar een andere plek. "De uitdrukking kat in het bakkie is niet van toepassing op een kat in een bakje", grapt Wessels. Hij heeft goede raad voor baasjes die hiermee worstelen.

Bak tijdig in de kamer

"Zet de bak een week voor de afspraak nou eens in de leefomgeving van de kat en zet eten achterin. Als je pas op de dag van vertrek het bakje van zolder haalt, weet die kat: dit is niet goed, ik moet ergens naartoe. Dan gaan ze in verzet. Dus probeer die bak aangenaam te maken. Sommige bakken zijn te verdelen in tweeën. Haal de bovenkant er eens af en laat de onderkant staan. Dan gaan ze er soms wel in liggen of slapen."
"Er komen bij mij in de praktijk wel eens mensen die onder de schrammen zitten en zeggen: nou, het was een heel gedoe om hem hier te krijgen. En dan zul je altijd zien, hè: als ik klaar ben met de behandeling, schiet-ie terug in zijn bak", lacht Wessels. "Dan zeggen mensen: goh Roeland, dat doet-ie thuis nou nooit. Dat komt omdat die kat, wanneer hij de bak ziet, denkt: hooo, ik ga uit mijn huis, mijn territorium. Daar komt dat verzet vandaan."
Over het algemeen geldt dat dieren baat hebben bij een bak of kooi die hen weinig bewegingsruimte biedt. "Hoe gek het ook klinkt", zegt Wessels. "Hoe kleiner de ruimte, hoe veiliger voor het dier. Is er meer ruimte om te bewegen, dan kan het dier door de bak schieten en zichzelf verwonden."

Biem Buijs spreekt in het Radio Gelderland-programma Lunchpauze iedere twee weken met dierenarts Roeland Wessels over allerhanden dierenzaken. Onlangs verklaarde Wessels zich al voorstander van de kantoorhond.