Rivierengebied

Opnieuw overtredingen bij Bert’s Animal Verhuur

Handhaving en politie bij Bert's Animal Verhuur eind januari 2023.
Handhaving en politie bij Bert's Animal Verhuur eind januari 2023. © Omroep Gelderland.
APPELTERN - De gemeente West Maas en Waal heeft wederom overtredingen geconstateerd bij Bert’s Animal Verhuur in Appeltern. De dwangsommen die eigenaar Bert Roelofs moet betalen vanwege zijn illegale praktijken zijn inmiddels opgelopen tot 275.000 euro.
Het bedrijf moet van de gemeente stoppen met zijn dierenverhuur en hondenfokkerij. Ook moeten de illegale bouwwerken waarin dieren verblijven worden verwijderd van zijn terreinen aan de Molenstraat en Munseweg. Uit een controle op 16 februari blijkt volgens de gemeente dat Bert’s Animal Verhuur nog steeds in overtreding is. Er is geconstateerd dat er nog honden worden gefokt en de illegale bouwwerken er nog staan. Roelofs moet daarom voor 30 maart in totaal 150.000 euro aan dwangsommen betalen.

Onduidelijkheid over dierenverhuur

Ondanks dat er ook een last onder dwangsom van 75.000 euro was opgelegd voor het dierenverhuur, is daar niet op gecontroleerd. “We hebben deze overtreding niet kunnen constateren, want dat kan alleen via een administratief onderzoek en dat is nu niet gebeurd. We hebben altijd nog de mogelijkheid om dat te onderzoeken, maar we gaan ons er nog op beraden of we dat wel of niet gaan doen”, aldus een woordvoerder van de gemeente. De woordvoerder wil niet zeggen waarom die controle niet is uitgevoerd en ook niet waarom het onduidelijk is of dit nog gaat gebeuren.
De 150.000 euro die sowieso moet worden betaald, komt bovenop de dwangsommen van in totaal 125.000 euro die eind vorig jaar vanwege overtredingen werden opgelegd. Dit bedrag moest voor 6 januari worden betaald. Volgens de gemeente is het bedrag nog steeds niet betaald en daarom loopt er een invorderingsprocedure.
Tijdens de onaangekondigde controle, waarbij de eigenaar aanwezig was, werden er 233 dieren aangetroffen. Waaronder flamingo's, papagaaien, alpaca's, geiten ganzen en een raaf. Ook werden er 65 honden aangetroffen, tijdens een controle in juni waren dit er nog 95.

'Drama'

Eind januari kwam de gemeente ook in actie. In twee dagen tijd werden illegale bouwwerken waar geen dieren in verblijven, zoals huifkarren, schaftwagens, containers en aanhangers, afgevoerd. Volgens wethouder van de gemeente West Maas en Waal Ans Mol een zeer ingrijpende maatregel. “Ik vind het een drama dat het nodig is, ik vind het ook een drama voor de familie zelf. We hadden liever gehad dat we er samen uit waren gekomen. Dat hebben we heel lang geprobeerd, maar dat is niet gelukt, dus we moeten verder.”
De gemeente greep eind januari in bij Bert's Animal Verhuur.
De gemeente greep eind januari in bij Bert's Animal Verhuur. © Omroep Gelderland

Rechtszaak vanwege dierenleed

Bert Roelofs moet in april ook voor de rechter verschijnen. Uit de tenlastelegging van het Openbaar Ministerie (OM) blijkt dat dieren het bij Bert's Animal Verhuur zwaar hebben.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een waslijst aan overtredingen geconstateerd. Zo zagen inspecteurs onder meer dieren met onvoldoende huisvesting en te weinig voeding. Ook liepen beesten kreupel als gevolg van doorgegroeide hoeven en stonden dieren op stal in lagen modder en mest. Er werden kadavers van meerdere dode dieren in een kapotte koeling aangetroffen.
Ondanks herhaalde pogingen van Omroep Gelderland reageert Bert's Animal Verhuur niet op een verzoek tot commentaar.