Arnhem en omstreken

Geen storm in februari en dat is voor het eerst sinds 1933

Februari vorig jaar ging een opblaasbare sporthal ervandoor in Duiven.
Februari vorig jaar ging een opblaasbare sporthal ervandoor in Duiven. © Persbureau Heitink
ARNHEM - Vorig jaar februari raasden de stormen Dudley, Eunice en Franklin over Gelderland. "Sindsdien hebben we geen storm meer gehad. Dat is voor het eerst sinds 1933 dat er geen stormen in de herfst en winter waren", vertelt meteoroloog Rico Schröder van Weerplaza dinsdag.
"Een jaar geleden hadden we zes stormdagen op rij", aldus Schröder. Dat leidde tot veel schade. Zo waaide een dakkapel van een wagen van een transportbedrijf uit Nijkerk. En in Duiven ging een opblaasbare sporthal ervandoor. Veel bomen waaiden om, daken vlogen los en in de hele provincie raakten auto's beschadigd.

Dak waait van school

In Nijmegen werd een flat deels ontruimd, omdat een deel van de gevel naar beneden kwam. Ook waaide een deel van het dak van basisschool De Fakkel in Apeldoorn af. De totale schade van de stormen liep in de vele miljoenen.
Dit jaar is februari rustig, zacht, zonnig en droog, aldus Schröder. "In Deelen was het gemiddeld 5,0 graden. Dat is normaal 3,2. De hoogste temperatuur was op 14 februari: 13 graden. Deze week werd de laagste temperatuur gemeten: -6 graden."
Gelderland was wel de natste provincie deze maand. "Er viel 30 tot 50 millimeter, in heel Nederland was dat gemiddeld 22 millimeter. Maar normaal is 60 tot 65 millimeter, dus het was relatief droog. In januari viel nog 100 tot 150 millimeter regen."