Liemers

Duivense theaterdirecteur: 'We worden weggezet als achterlijke bejaarden'

Moet het theater in Duiven worden geboycot?
Moet het theater in Duiven worden geboycot? © Anne van Zantwijk / Omroep Gelderland
DUIVEN - Chris van de Ven, directeur van cultureel centrum De Ogtent in Duiven, is er maar druk mee. Nadat vorige week groot werd uitgemeten dat hij een voorstelling van cabaretier Wart Kamps heeft stilgelegd, roepen Kamps' collega's op tot een boycot van zijn theater. Maar daar laat Van de Ven het niet bij zitten.
Ja, hij is het podium opgelopen en nee, dat heeft niet goed uitgepakt. Maar de manier waarop hij en zijn publiek nu door de mangel worden gehaald, gaat Van de Ven te ver. "We worden weggezet als een stel achterlijke bejaarden die nergens tegen kunnen en aan het infuus liggen."
De heisa vond eind januari plaats. Volgens Kamps liep de voorstelling allerminst gesmeerd. Hij en de zaal, die volgens de cabaretier 'vol bejaarden zat, waarvan eentje zelfs met een infuus', lagen niet op één lijn: "Vanaf het begin was het een lastig publiek en ik voelde direct: hier is een mismatch." Hij deed zijn verhaal bij het tv-programma Khalid & Sophie.
Na een tijdje komt Kamps opnieuw op, verkleed als God. Op dat moment staat een vrouw resoluut op om de zaal te verlaten. "Niet weglopen als God praat", grapt Kamps. "Toen stonden er 150 andere mensen op, die gingen ook."
Omdat Kamps al lang absurdistisch cabaret maakt, schrikt hij niet van een paar weglopers. "Maar toen kwam de directeur ineens met een microfoon voor het podium staan. Die zei tot zijn publiek: Wart, dit gaat te ver. Dit moet stoppen."

'Nare man'

Terwijl Kamps nog beduusd staat te kijken wat er gebeurt, staan er volgens hem nog vijftig mensen op. Zo'n 200 toeschouwers blijven zitten en wachten tot Kamps doorspeelt. Dat doet hij, maar niet voordat hij Van de Ven een 'nare man' heeft genoemd.
Dat er geen klik is tussen Kamps en zijn toehoorders, dat klopt volgens Van de Ven. Maar de rest van het verhaal van Kamps spreekt hij tegen. "We hebben een trouw publiek en ons theater is voor cabaretiers een makkelijke zaal."
Wanneer er mensen beginnen weg te lopen, is er geen houden meer aan. "We zaten met het personeel bij elkaar en zeiden: wat moeten we doen? Je gaat natuurlijk niet ingrijpen, dat is not done. Maar mensen bleven gaan en de sfeer werd onrustig."
Er moest iets gebeuren, ik vond het laf om niets te doen
Van de Ven, die benadrukt zelf ook cabaretervaring te hebben, hoopt op dat moment dat Kamps zelf besluit te stoppen. Wanneer een van zijn collega's suggereert in te grijpen, doet Van de Ven dat. "Mijn idee was: laat de mensen die weg willen rustig gaan en laat de mensen die willen blijven bij elkaar gaan zitten, zodat je nog iets van intimiteit hebt. Er moest iets gebeuren, ik vond het laf om niets te doen." Van een microfoon is volgens de theaterdirecteur geen sprake.

Was de voorstelling slecht?

Zo ver wil Van de Ven niet gaan. "Maar blijkbaar vond het publiek wel dat hij door een ondergrens zakte." Het weglopen heeft volgens hem niets te maken met grappen over God. "Ze zijn bij ons alles gewend. Er wordt nu geroepen dat we zwaar gelovige provincialen zijn die nergens tegen kunnen. Terwijl de kerken ook hier leeglopen en die vierhonderd mensen zijn na al die jaren heel wat gewend."
Kamps krijgt veel steun van zijn vakgenoten. Zo twittert Jochem Myjer: "Dit mag een directeur nooit doen. Nooit. Hoe slecht een show ook is." Jörgen Raymann noemt het weglopen en stilleggen van de voorstelling onfatsoenlijk. "Als je hebt gekozen een avond naar het theater te gaan, blijf dan zitten. Niets is onbeleefder dan dit."
Cabaretier Eva Crutzen heeft zelf te maken gehad met weglopers: "Dat is verschrikkelijk. Juist als je nog aan het try-outen bent, als een artiest heel kwetsbaar is."
Ik vind dat er nooit meer iemand in Duiven moet spelen
Van de Ven krijgt bijval van cabaretier Guido Weijers. "Hij stuurde me: Ik speel heel graag in Duiven en ik kan me goed voorstellen dat jij je verantwoordelijk voelt voor het publiek. Toen moest ik wel even slikken."

Boycot

Crutzen is dusdanig verontwaardigd over de actie van Van de Ven dat ze oproept tot een boycot: "Ik vind dat er nooit meer iemand in Duiven moet spelen. Als je zo respectloos met je eigen artiesten omgaat, dan heb je helemaal niet het recht om iets te programmeren", aldus Crutzen.
De eerstvolgende cabaretier op de speellijst van De Ogtent is Karin Bloemen. Ze heeft laten weten het stopzetten van een voorstelling ongepast te vinden, maar een boycot is volgens haar zwaar overdreven. Ze zegt gewoon in Duiven haar show te spelen.
Van de Ven zelf onderneemt ook actie: "Over een paar maanden zwaai ik af en ik wil de boel hier goed achterlaten voor mijn opvolger. Dus ik ga impresariaten mailen om mijn kant van het verhaal te vertellen."

Toch nog goede recensies

De rel doet niets af aan de recensies die Kamps ontvangt nadat zijn voorstelling dit weekend in première ging. Zo noemt Theaterkrant het een 'krankzinnig en enorm grappig solodebuut', en geeft Theatermagazine Scénes de show vier sterren.
Van de Ven gunt Kamps het beste en kan er zelf, ondanks het rumoer, nog een beetje om lachen. "Onze familieapp heet nu: de nare man."
Omroep Gelderland heeft via zijn management geprobeerd met Wart Kamps in contact te komen over de kwestie, maar dat is tot dusver niet gelukt.