Liemers

Hoogmoed, wellust en jaloezie, deze bodemschat zit vol zonden

Op de hanzeschotel in Zevenaar staan ondeugden afgebeeld
Op de hanzeschotel in Zevenaar staan ondeugden afgebeeld © Omroep Gelderland
ZEVENAAR - De Ridders van Gelre snuffelen graag rond in Gelderse musea, want daar kun je de geschiedenis nog echt áánraken. Ze vinden er unieke voorwerpen die ons meevoeren naar het rijke verleden van Gelderland. Vandaag vertelt Ridder René over een schotel vol zonden.
Een van de topstukken in het Liemers Museum in Zevenaar is een bronzen hanzeschotel van zo'n dertig centimeter doorsnee. De schotel is al vanaf de jaren tachtig te zien in het museum, nadat hij werd gevonden in een zandzuigplas in de Lobberdense Waard bij Pannerden. Er zijn in totaal maar zo'n dertien hanzeschotels gevonden in heel Nederland.

Deugden en ondeugden

Hanzeschotels werden waarschijnlijk gebruikt bij rituele wassingen in kloosters. Op alle andere schotels die in Nederland zijn gevonden, staan afbeeldingen van deugden en ondeugden. Behalve op deze in Zevenaar, daarop staan alleen maar ondeugden afgebeeld. Het zou volgens Ingrid Mens, directeur van het Liemers Museum, dus heel goed kunnen dat er van deze schaal een tegenhanger is geweest, met daarop allerlei deugden. Ter inspiratie voor de kloosterling; als je je zo gedraagt kom je in de hemel.
De hanzeschotel is één van de topstukken in het Liemers Museum
De hanzeschotel is één van de topstukken in het Liemers Museum © Omroep Gelderland

Waarschuwing tegen zondigen

Deze schotel met ondeugden zou dan als waarschuwing hebben gediend tegen de verleidingen van de zonde. Want dat wilde je als christen natuurlijk niet en daar kon je tijdens het handen wassen mooi aan herinnerd worden.
In het midden staat de allerzwaarste zonde, de hoogmoed (superbia) afgebeeld. Het is een krijger met piekhaar en een baard. Hij houdt een drietand en een schild vast en naast hem staat in het Latijn geschreven: 'Uit deze slechte wortel komt al het kwaad voort'.
Hoogmoed (superbia) is de allerzwaarste zonde
Hoogmoed (superbia) is de allerzwaarste zonde © Omroep Gelderland
Om de krijger heen zijn zeven figuurtjes afgebeeld die allemaal een zonde of slechte eigenschap voorstellen. In het latijn zien we: idolatria (afgoderij), invidia (jaloezie), ira (woede) luxuria (onkuisheid), libido (wellust), avaritia (gierigheid), discordia (tweedracht).
Ridder René bekijkt de hanzeschotel in het Liemers Museum:
Ridder René bekijkt de hanzeschotel in het Liemers Museum
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.