Achterhoek

Herman doet bijzondere ontdekking, wetenschappers lyrisch

Herman is trots na de vondst van het degenkrabfossiel.
Herman is trots na de vondst van het degenkrabfossiel. © Omroep Gelderland
AALTEN/WINTERSWIJK - Het is één van de pronkstukken in de collectie van amateurpaleontoloog Herman Winkelhorst uit Aalten: een fossiel van een degenkrab. In 2020 vond Herman het fossiel in de steengroeve van Winterswijk. Volgens wetenschappers is het een unieke vondst en dat maakt Herman meer dan trots: "Ja, toen ik die steen losklopte, toen was ik wel even stil. Dan krijg je kippenvel en heb je zoiets van: yes!"
De Cambridge University Press bestempelde het fossiel als 'uniek'. Toen Herman het degenkrabfossiel vond, maakte zijn hart een sprongetje. Dat het bijzonder was, wist hij direct: "Meestal is het geluk, op de goede tijd, op de goede plek zijn en de goede steen doorslaan. Het zat toevallig goed en bingo", vertelt Herman in het schuurtje dat dienstdoet als werkkamer en waar hij al zijn vondsten met microscoop en al grondig bestudeert.
Wat is een degenkrab?
De degenkrab bestaat al meer dan 200 miljoen jaar op aarde en is sindsdien nauwelijks veranderd. Dat is de reden dat de degenkrab een levend fossiel genoemd wordt. Ze komen nu voor aan de oostkust van Azië en aan de oostkust van Noord- en Midden-Amerika en leven in de zee waar het nog vrij ondiep is. Zo kunnen ze met hun poten over de bodem lopen op zoek naar voedsel. Daar zoeken ze wormen, slakken, schelpen en algen.

250 miljoen jaar geleden

"Dit is een schakel in de puzzel, waar we nog steeds mee bezig zijn. Hoe zag Winterswijk er 250 miljoen jaar geleden uit? Er was een vermoeden dat de kust heel nabij was. Er was hier een binnenzee met zoutwater. Maar deze vondst bevestigt ook dat hier vroeger ook veel zoet water was", zegt Herman.
Het is niet voor het eerst dat hij een 'gouden vondst' doet. In 2020 vond Herman het oudste pissebeddenfossiel. De onderzoekers hebben het fossiel destijds Gelrincola winterswijkensis genoemd, naar de vindplaats van het fossiel. Gelrincola verwijst naar de provincie Gelderland, winterswijkensis naar Winterswijk. "Je moet geluk hebben. Je moet op het goede moment op de goede plek zijn. Dit was echt een bonus. Super", aldus Herman in 2020.
Hoewel hij al diverse pareltjes heeft gevonden, is Herman nog lang niet klaar met zijn hobby. Voorlopig zoekt hij nog wel even door: "We gaan gewoon door. Je blijft op zoek naar een nog mooier fossiel. Het hoeft geen degenkrab te zijn. We hebben bijvoorbeeld ook vleugeltjes gevonden van insecten. Mijn grootste droom is nu een compleet insect te vinden. Het is misschien bijna onmogelijk, maar goed: daar ga je voor", besluit hij.
Herman deed een bijzondere ontdekking