Rijk van Nijmegen
Het Keizer Karelplein 'gestoord'? Dan heb je dit nog niet gezien in Nijmegen!

NIJMEGEN - Dit weekend regende het kritiek op de Waalkade en het Keizer Karelplein in Nijmegen. Op de één worden duizenden boetes uitgedeeld vanwege een wel heel goed verstopt stopbord. Op de ander is de verkeerssituatie zo verwarrend dat er regelmatig een autowrak moet worden afgetakeld. Op deze pleinen en rotondes is het opletten geblazen. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.
Keizer Traianusplein
Zo raakt ook op het Keizer Traianusplein regelmatig een automobilist de weg kwijt. En dan vooral degene die van buiten de stad komt. Want hoezo moet je voorsorteren in de richting van Kleef als je gewoon naar de Indische buurt wilt?
"Omdat we op die manier de buitenstaanders weghouden", grappen Nijmegenaren geregeld onder elkaar. Kolder natuurlijk, hoewel de gedachte begrijpelijk is. Want via het Traianusplein de stad verlaten gaat zonder enig probleem.

Energieplein
Maar de echte uitdaging komt op het Energieplein (zie foto boven dit artikel), in het noordwesten van de stad. Let je als bestuurder niet goed op, rijd je zo in tegengestelde richting terug naar waar je vandaan komt.
Rechtdoor en rechtsaf rijden spreekt hier voor zich, maar voor wie de rotonde driekwart wil nemen is enig inzicht van belang. Volg de derde rijstrook en sla niet te vroeg linksaf. En probeer daarbij de stoplichten niet uit het oog te verliezen!
Takenhofplein

Een paar kilometer verderop gaat het veelvuldig mis: op het Takenhofplein belandt regelmatig een auto in de vijver.
En ook bij de rotonde aan de Erasmuslaan, tegenover de Radboud Universiteit, zit het ongeluk in een klein hoekje. Daar is zo'n zestig procent van het fietspad tweerichtingsverkeer, dus komen de fietsers soms van alle kanten.
Keizer Karelplein
Keizer Karelplein: 'Gestoord of makkie?!'
Steve Bikoplein
Op het Steve Bikoplein, nabij winkelcentrum Dukenburg, is alertheid geboden. Ondanks dat er slechts drie wegen samenkomen, is het geen gebruikelijke rotonde. Zo kun je zomaar op de busbaan belanden en moet je goed opletten op de voorrangsregels. Als automobilist heb je op de rotonde namelijk niet altijd voorrang.
Volgens verkeerspsycholoog Cees Wildervanck ontstaat de meeste verwarring, en dus ook de meeste ongelukken, doordat de situatie anders is dan verwacht. "Zulke verkeerspleinen zien er precies uit als een rotonde, maar dat zijn ze niet. Het verkeer op de rotonde heeft namelijk niet altijd voorrang."
Zulke verwarrende situaties komen volgens Wildervanck vaker voor, maar niet op zo'n grote schaal. "Je ziet verwarrende situaties wel eens plekken met shared space, maar dan is het gebied veel kleiner."
