Arnhem en omstreken
Van 'niet haalbaar' tot 'meer dan 100.000': zo kijken partijen naar het bouwen van duizenden woningen

ARNHEM - Meer woningen? Ja, zeggen alle politieke partijen in Gelderland. Het moeten er zelfs 100.000 zijn, dat is afgesproken met minister de Jonge. Daarmee zet de provincie een stap richting het oplossen van de woningnood. Maar over de haalbaarheid van het plan zijn de partijen verdeeld.
Omroep Gelderland vroeg alle achttien deelnemende partijen hoe zij denken over de opdracht om 100.000 woningen tot 2030 te bouwen.
Meerderheid is positief
Een krappe meerderheid, zo’n acht partijen, ziet de 100.000 woningen wel zitten. Zo zegt VVD-lijsttrekker Helga Witjes, die nu gedeputeerde is: "Het is ambitieus, maar zeker nodig omdat de krapte op de woningmarkt nog steeds erg groot is. We moeten daarom ook zo snel mogelijk aan de slag en niet te lang praten."
PvdA-lijsttrekker Peter Kerris was namens zijn partij de afgelopen jaren verantwoordelijk voor het onderwerp ‘wonen’ in het provinciebestuur. "De aanpak van de woningnood moet één van de speerpunten van de provincie zijn de komende jaren", vindt hij. "Wij willen dat er fors wordt bijgebouwd voor alle doelgroepen."
Partij voor de Dieren staat ook positief tegenover de haalbaarheid van het plan. "Voor de bouw van een miljoen woningen in Nederland hebben we maar één procent extra grond nodig", laat een woordvoerder van de partij weten. "Als er dan ook goed gebruik gemaakt wordt van de bestaande gebouwen, zijn 100.000 woningen zeker realistisch."
Onder voorbehoud
Drie partijen zijn voorzichtig en zeggen dat het plan alleen uit te voeren is als er aan bepaalde afspraken worden gehouden. Waaronder JA21. Zij zien de 100.000 woningen niet gebeuren zolang de stikstofregels niet de deur uit gaan. "Zolang daar niks mee gedaan wordt is dit aantal niet realistisch is en worden mensen gewoon voor de gek gehouden", vinden zij. Over de stikstofregels vallen meerdere partijen. Zo zien de BBB en de BvNL ook liever dat de regeling verdwijnt.
De kans dat er in Gelderland 100.000 woningen ook echt gaan komen is heel klein
Twee partijen zijn vooral kritisch op de hoeveelheid woningen die moeten worden bijgebouwd. Dat zijn de ChristenUnie en GroenLinks. Charlotte de Roo, fractievoorzitter van GroenLinks, zegt dat de woningcrisis veel meer is dan een gebrek aan woningen. "Enkel bijbouwen brengt onvoldoende verlichting in de diepe crisis waar we ons nu in bevinden. Het gaat ook over betaalbaarheid, kwaliteit en gebruiken van leegstaande panden", stelt zij.
BvNL denkt juist dat er méér woningen nodig zijn. Lijsttrekker Arjan de Kok zegt: "We denken dat er meer nodig zal zijn door de continue instroom van migranten die gehuisvest moeten worden. Daarmee kom je zodra de 100.000 gerealiseerd is alweer woningen te kort."
Niet realistisch
PVV en Forum voor Democratie zijn van mening dat de doelstelling in de provincie niet gehaald gaat worden. Marjolein Faber, die lijsttrekker is van de PVV en opnieuw de Eerste Kamerlid in wil, zegt: "De kans dat er in Gelderland 100.000 woningen ook echt gaan komen is heel klein."
Zowel de PVV als Forum voor Democratie denken dat de 100.000 woningen alleen nodig zijn als de immigratiecijfers niet veranderen. Faber: "We hebben ongeveer 25.000 woningen nodig voor de Nederlanders. Daar ligt wat ons betreft dan ook de noodzaak. We moeten bouwen voor onze eigen mensen en niet voor hordes parasiterende gelukzoekers."
Meest kritisch is BBB
De BoerBurgerBeweging vindt dat het hele plan gedoemd is te mislukken. Eric Kemperman, de nummer 6 van de partij, zegt: "De gepresenteerde aantallen die braaf door het college van Gedeputeerde Staten aan Hugo de Jonge zijn toegezegd, zijn niet haalbaar."
Kemperman noemt het hele plan onrealistisch en ondoordacht, maar heeft ook duidelijke kritiek op het provinciebestuur. Hij neemt het volledige College van Gedeputeerde Staten kwalijk dat zij zich 'volledig voor het karretje van de minister van Wonen hebben laten spannen'.
Hij vreest voor problemen in de toekomst als de focus op de aantallen komen te liggen en niet op de kwaliteit van de woningen en wijken. Maar, de BBB ziet toch mogelijkheden: "In de grotere steden zoals Arnhem, Nijmegen, Apeldoorn en Ede liggen mooie kansen."
Vind hieronder de standpunten van elke partij
Verantwoording
Omroep Gelderland vroeg alle achttien deelnemende partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2023 over de woningbouwopgave. Van de partijen die ook landelijk actief zijn, is de Provinciale Statenfractie benaderd. De partijen werden gevraagd in hoeverre zij het plan haalbaar vonden en waar deze woningen het beste kunnen komen.