Rijk van Nijmegen

Dit horloge helpt mensen met parkinson beter dan een bezoek aan het ziekenhuis

Smartwatch meet de hele dag het verloop van Parkinson.
Smartwatch meet de hele dag het verloop van Parkinson. © Omroep Gelderland
Kent u dat? Je gaat naar de dokter en ineens zijn je klachten over. Een vergelijkbaar probleem hebben parkinsonpatiënten als ze voor onderzoek naar het ziekenhuis gaan. Maar dankzij onderzoek van het Nijmeegse Radboudumc komt daar verandering in. Doordat honderden parkinsonpatiënten jaren lang een smartwatch hebben gedragen zijn er nu gegevens die precies weergeven hoe de klachten in het dagelijks leven zich ontwikkelen. Daarmee komt er meer inzicht in de ziekte.
George van den Ochtend is één van de parkinsonpatiënten die de afgelopen jaren mee deed aan het onderzoek. Zijn motivatie is duidelijk. George: “Mijn moeder had parkinson en mijn oma had het ook. Aangezien ik heb gezien wat een ellendige ziekte het is, help ik graag mee om iets te vinden waarmee de zorg verbeterd kan worden.”

Lastig fotograferen met trillende handen

Tijdens zijn hobby fotograferen speelt het trillen, dat bij parkinson hoort, hem parten. George van den Ochtend: “Vooral als ik de camera een tijdje voor mijn oog heb begint het trillen.” Maar tijdens bezoekuren aan zijn specialist vergaat het den Ochtend vaak heel anders. Sommige dingen gaan juist beter omdat hij er onbewust meer zijn best voor doet, andere dingen gaan juist slechter vanwege de spanning.
Neuroloog Bas Bloem van het Radboudumc kent dat verschijnsel: “Mensen met parkinson gedragen zich in deze spreekkamer altijd anders dan thuis. Het trillen is erger, het lopen gaat veel beter tot grote frustratie van de patiënt, de partner en van mij. Want ik wil weten hoe het thuis gaat."

Uniek grootschalig onderzoek

En precies dat meet deze smartwatch. Bijna zevenhonderd patiënten hebben het horloge ruim twee jaar lang gedragen. Zo’n grootschalig onderzoek is uniek en heeft een schat aan informatie opgeleverd, zo vertelt onderzoeker Luc Evers: “We zijn ontzettend dankbaar dat we met deze unieke hoeveelheid data met een groot team kunnen gaan werken aan nieuwe oplossingen om mensen thuis beter te kunnen meten.”
Begin dit jaar ontving het Radboudumc zestien miljoen euro van het rijk waarmee met behulp van kunstmatige intelligentie onderzoek gedaan wordt naar de gegevens die de smartwatches hebben opgeleverd. Dat moet uiteindelijk leiden tot nieuwe graadmeters waarmee neurologen het verloop van parkinson beter kunnen meten en waarmee het effect van nieuwe therapieën voor parkinson getest kan worden.
Kijk hier naar de video:
Smartwatch uitkomst voor dit onderzoek