Stedendriehoek

De rechter gaf ze gelijk, maar de Provincie plaatst tóch windmolens bij het huis van Henk en Joke

Joke Lubberding ziet het niet zitten dat er binnenkort windmolens vlakbij haar huis geplaatst worden.jpg
Joke Lubberding ziet het niet zitten dat er binnenkort windmolens vlakbij haar huis geplaatst worden.jpg © Omroep Gelderland
EEFDE - Het zal je gebeuren: je dient bezwaar in tegen de komst van windmolens, krijgt gelijk bij de rechter, maar vervolgens komen de windmolens er tóch. Het is het verhaal van Henk en Joke Lubberding uit Eefde.
Windmolens: waar plannen gemaakt worden, ontstaat weerstand. Zo ook in Eefde. De gemeente Zutphen gaf in 2019 een vergunning voor drie windmolens, op 400 meter afstand van het huis van Joke en Henk Lubberding. Die waren het daar niet mee eens, en gingen de juridische strijd aan. Met succes: de Raad van State veegde het plan in 2021 van tafel, omdat er teveel gebreken in zaten.

Opnieuw strijden

Toch houdt het verhaal daar niet op voor de familie Lubberding. De Provincie wil namelijk dat de windmolens er alsnog komen, en besloot zich daarom actief met het besluit te bemoeien. Het resultaat: een iets gewijzigd plan, veel steunbetuigingen van verschillende partijen in de Provinciale Staten, maar toch instemming met de komst van de windmolens. En dus gaat de familie Lubberding opnieuw de strijd aan, samen met andere omwonenden.
In Ridders van Gelre duikt verslaggever Martijn Driessen elke week in de kloof tussen burger en overheid. Dat doet hij in aanloop naar de provinciale verkiezingen, die zijn op 15 maart. Ridders van Gelre is zaterdagavond om 17.20 uur te zien op Omroep Gelderland en wordt ieder uur herhaald.
"We hebben opnieuw bezwaar ingediend bij de Raad van State", vertelt Joke. "Daar zijn we erg druk mee geweest, want het moet allemaal binnen zes weken, maar op zo'n groot dossier als dit is dat niet heel makkelijk." Ze is er zelfs zó druk mee, dat ze gestopt is met werken. "De strijd met de Provincie neemt al mijn tijd in beslag. En de initiatiefnemers en de ambtenaren krijgen de tijd die ze hier in steken gewoon betaald. Wij moeten het in onze eigen tijd doen."

Slecht plan

De eerste uitspraak van de Raad van State was een bijzondere. "Normaal gesproken staan in die uitspraak een paar punten die gewijzigd moeten worden, zodat de windmolens er daarna wel kunnen komen. In ons geval werd het hele plan van tafel geveegd. Het was gewoonweg niet goed genoeg."
Dat de Provincie nu dus alsnog door wil gaan met het plan, doet hen pijn. "Ze laten ons wel praten, maar ze luisteren niet naar ons", zegt Henk. "Het is eenrichtingsverkeer. De laatste bijeenkomst was dat heel duidelijk te merken. Als het zo moet, dan heeft praten ook geen zin, dan zien we elkaar wel bij de rechter."
Henk en Joke hebben er nog altijd vertrouwen in dat de windmolens er niet zullen komen. De manier waarop de Provincie zich opstelt, zorgt er wel voor dat zij een kloof ervaren. En dat steekt.
De plannen voor windturbines bij Eefde houden de gemoederen al een lange tijd bezig.