Gelderse Vallei

Ambassadeurs van de Vrijheid slaan Wageningen over

Froukje is dit jaar een van de ambassadeurs van de vrijheid.
Froukje is dit jaar een van de ambassadeurs van de vrijheid. © ANP
WAGENINGEN - Gisteren werden de 'Ambassadeurs van de Vrijheid' bekend gemaakt. Zangeressen Froukje, Meau en Tabitha zullen op 5 mei per helikopter verschillende steden afgaan om daar op te treden. Waar vorig jaar rapper en ambassadeur Donnie nog optrad in Wageningen, slaan de ambassadeurs Wageningen dit jaar over.
"Jammer", vindt Chris Janssen, directeur van het bevrijdingsfestival in Wageningen. "Maar we hebben heel veel andere leuke artiesten waar we een mooi feest mee gaan maken."
Deze artiesten zullen de komende weken bekend gemaakt worden. De beslissing over waar de ambassadeurs heen gaan ligt niet bij de festivals zelf, maar bij het Nationaal comité van 4 en 5 mei.

Waarom geen Wageningen?

Waarom lukt het hen dit jaar niet om een artiest naar de 'Stad der Bevrijding' te laten komen? Er zijn veertien bevrijdingsfestivals in Nederland, waarvan er dertien dit jaar door gaan. Het is een hele logistieke puzzel om op al die festivals een artiest langs te laten komen.
"We vinden het heel jammer dat het festival in Utrecht niet door kan gaan, maar zijn erg blij dat het de andere festivals wel gelukt is om de organisatie rond te krijgen", vertelt Gerben van den Berg van het nationaal comité 4 en 5 mei.
Ondanks dat veel festivals het financieel moeilijk hebben, wil van den Berg benadrukken dat er geen financiële reden is dat niet op elk festival een ambassadeur aanwezig kan zijn dit jaar. "Omdat we dit jaar drie ambassadeurs hebben in plaats van vier, is het niet mogelijk om bij alle festivals een artiest langs te laten komen", legt van den Berg uit. "We moeten dus een aantal festivals teleurstellen."

Donnie

Vorig jaar kreeg Wageningen nog wel bezoek van een van de Ambassadeurs van de Vrijheid: Donnie gaf een show in de studentenstad. De ambassadeurs waren toen met vier. Geen ambassadeur in Wageningen dus dit jaar. "Maar wel een heel mooi festival met goede artiesten", verzekert zowel Chris Jansen als Gerben van den Berg.
Donnie vloog als ambassadeur wel naar Wageningen.
Donnie vloog als ambassadeur wel naar Wageningen. © ANP