Arnhem en omstreken

Forse stijging 'parkeerboetes' Arnhem door scanauto

Een scanauto in een andere gemeente.
Een scanauto in een andere gemeente. © ANP
ARNHEM - Het aantal uitgedeelde 'parkeerboetes' in Arnhem is fors gestegen. In 2022 zijn er 46.559 naheffingen opgelegd. In 2021 waren dat er nog 17.761. Een ruime verdubbeling dus. Hoe komt dat?
Sinds 1 maart 2022 hanteert de gemeente Arnhem een nieuw systeem om automobilisten, die parkeren en niet of te weinig betalen, te bekeuren. Automobilisten die in de binnenstad van Arnhem betaald willen parkeren, moeten daarvoor nu hun kenteken invoeren. Bijvoorbeeld bij een parkeerautomaat of via een parkeer-app op de telefoon. Een speciale scanauto met camera's rijdt rond om te controleren of de geparkeerde automobilist wel genoeg betaald heeft.
Dat levert wat op, zo bevestigt een woordvoerder van de gemeente Arnhem. Hij bevestigt dat het aantal bekeuringen toegenomen is. "Formeel zijn het geen 'boetes', maar naheffingen van de parkeerbelasting", licht hij eerst nog toe. Uit de cijfers blijkt het volgende:.
  • In 2018 waren het 15.002 naheffingsaanslagen.
  • In 2019 waren het 20.999 naheffingsaanslagen.
  • In 2020 waren het 16.433 naheffingsaanslagen.
  • In 2021 waren het 17.761 naheffingsaanslagen.
  • In 2022 gaat het om 46.559 naheffingsaanslagen.
In 2022 is er dus een toename van 28.792 naheffingen. Meer dan het dubbele van voorgaande jaren. Overigens plaatst de woordvoerder wel een nuance: "De daling in 2020 en 2021 is volgens ons toe te schrijven aan corona. Toen kwamen er minder mensen in de binnenstad."

Foutparkeren is iets anders

Volgens de woordvoerder krijgen autobezitters de naheffing als zij de parkeerbelasting niet betaald hebben. De woordvoerder benadrukt dat het niet gaat om bekeuringen voor foutparkeren.
"Foutparkeren is ergens parkeren waar je niet mag staan", vertelt hij. "Die controle gebeurt nog wel ‘handmatig’. Want bij foutparkeren moet iemand echt uitstappen om te controleren of een auto ergens staat waar dat niet mag. Foutparkeren is een overtreding van de verkeerswet, parkeren zonder te betalen is meer iets economisch, omdat je de parkeerbelasting niet hebt betaald."
Bij 'parkeren zonder te betalen' hoeft de scanauto dus alleen maar door de straat te rijden.