Gelderse Vallei

Hoe gezond eet en drink jij? Volgens deze expert kan het altijd beter

We zijn gezonder gaan eten en drinken, blijkt uit onderzoek.
We zijn gezonder gaan eten en drinken, blijkt uit onderzoek. © Jane Doan via Pexels
WAGENINGEN - Nederlanders zijn de laatste jaren gezonder gaan eten en drinken. Dat blijkt uit de landelijke Voedselconsumptiepeiling (VCP) van het RIVM. Voedingswetenschapper Ellen Kampman van de Wageningen Universiteit is blij met die vooruitgang, al kan het nog steeds beter.
Volgens het onderzoek eten we inmiddels zes dagen per week groenten en gaat het om zo'n 153 gram per keer. Tien jaar eerder was het nog 128 gram per keer. Kampman maakt zich al langer hard voor het eten van meer groenten en is dan ook verheugd. "Er is veel actie op geweest en het is goed om te zien dat we ook echt gezonder zijn gaan eten", zegt ze.
"De consumptie van groenten, fruit, noten en peulvruchten is toegenomen en daarnaast is de consumptie van rood vlees en bewerkt vlees juist afgenomen", weet Kampman. "En kinderen drinken minder frisdrank en vruchtensap en méér water en thee. Dat is hartstikke goed."

Twee ons groenten en twee stuks fruit

De vooruitgang gaat echter wel met kleine stapjes, ziet de voedingswetenschapper. "Als je kijkt naar de richtlijnen van de Schijf van Vijf, dan zitten we er nog wel een eindje vanaf. Kijk je nou naar hoeveel fruit we eten, dan is het één mandarijntje per week meer dan tien jaar eerder. Eén op de vier mensen houdt zich nog niet aan de aanbevolen hoeveelheid van twee ons groenten en twee stuks fruit per dag."
Uit het onderzoek blijkt ook dat we minder vis zijn gaan eten. En dat is jammer, want vis zit volgens de expert vol met goede stoffen. "Eén keer per week vette vis eten wordt aanbevolen. Mensen met hart- en vaatziekten zouden het zelfs twee keer per week moeten eten. Denk aan zalm, haring en paling."

Rustig aan met supplementen

Waar Kampman niet enthousiast van wordt, zijn voedingssupplementen. Die worden wijdverspreid gebruikt om een vitaminetekort aan te vullen, maar volgens de voedingswetenschapper moeten we veel voorzichtiger zijn met het 'zomaar' innemen van zulke tabletjes.
"Meestal zit in zulke supplementen méér dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, soms wel tot 100 procent meer. Die aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bestaat niet voor niets, je moet echt goed kijken wat je nu precies slikt. Het is veel verstandiger om het echt uit voeding te halen. Ons lijf kan het dan goed binnenhalen en omzetten, beter dan lukt met supplementen."
"In paprika zit bijvoorbeeld een prachtige combinatie van ijzer, vitamine C en voedingsvezel. Dat werkt het beste. In een multivitaminesupplement kan minder ijzer zitten en méér vitamine C. Je moet het eigenlijk niet uit een potje halen", aldus Kampman.