Gelderse Vallei

Buurt 'enorm geschrokken' door gebeurtenissen Nijkerk

De politie doet onderzoek in Nijkerk.
De politie doet onderzoek in Nijkerk. © Omroep Gelderland
NIJKERK - Aan de Sperwerhof in Nijkerk is het lichaam van een vrouw gevonden en een man aangehouden. Op dezelfde dag is in Bunschoten een fietsende man beschoten. Er leeft een groot vermoeden dat de zaken met elkaar te maken hebben. Hoe hebben mensen in de buurt het beleefd? "De schrik zit er goed in."
De politie bevestigt dat er een schietincident is geweest aan de Veenestraat in Bunschoten. Hierbij is een man op een fiets gewond geraakt. Maar er zijn ook meerdere voertuigen in de buurt beschoten in een 'regen van kogels'.
"Ik was mijn auto al uit", vertelt de eigenaar van een van de geraakte vierwielers aan Omroep Gelderland. "Ik heb zelf niet veel meegekregen van de schietpartij, maar wel de schoten gehoord." Hij blijft nuchter onder de omstandigheden. "De auto heeft schade en is nu naar een schadeherstelbedrijf. Dat is verzekeringswerk en het wordt allemaal geregeld." De man is deze donderdag ook 'gewoon' aan het werk gegaan.

Helikopters in de lucht

Na de schietpartij in Bunschoten werd in Nijkerk een man aangehouden. Buurtbewoners melden dat hier een politieachtervolging aan vooraf ging, met helikopter en al.
“Ik woon zelf in een appartement met een mooi uitzicht over Nijkerk", vertelt een getuige. "Ik hoorde een helikopter. Dan ga je toch kijken. Ik zag hem vanuit Bunschoten komen aanvliegen. Ik ken de weg goed en ik had al snel het idee dat hij iemand aan het volgen was. Toen zag ik dat hij bleef rondcirkelen in een buurt in Nijkerk. Toevallig ook de buurt waar mijn ouders wonen."
De pannen trilden van het dak
Die buurt bleek de omgeving van de Sperwerhof in Nijkerk te zijn. "Dat is de plek waar de overleden vrouw gevonden is", vervolgt de Nijkerkse. "Daar was de helikopter. Ik heb meteen mijn moeder gebeld en gevraagd of de kopjes niet uit de kast trillen. Ze vertelden dat er veel politie is en dat ze maar binnen bleven. Later hoorden ze ook nog de traumahelikopter. Ze vertelden dat de pannen van het dak trilden, zo laag vloog ie over."
In Nijkerk werd een man aangehouden. De getuige kent de man niet. "Mijn ouders zagen hem wel eens in de wijk lopen."

Schok door kalme buurt

Een verslaggever van Omroep Gelderland ging een dag na de gebeurtenissen ter plaatse in Nijkerk. "Mensen hebben weinig contact in de buurt", stelt hij. "Veel meer dan 'hoi' en 'doei' wordt er niet gezegd. Buurtbewoners omschrijven de verdachte als een sportieve man. Ze zagen hem vaak hardlopen in de buurt en wandelen met een hond."
Er is hier letterlijk nog geen fiets gestolen
Een buurvrouw omschrijft de buurt als 'modern'. Mensen komen en gaan en er gebeurt doorgaans weinig. "Ik woon hier al 33 jaar", merkt een buurvrouw op. "En er is hier letterlijk nog geen fiets gestolen."
Dat past bij het beeld dat ook de eerder genoemde getuige schetst. "Er gebeurt hier nooit zoiets heftigs", zegt ze. "Dit is een rustige plaats. Het komt ineens heel dichtbij huis, zo. We zijn dan ook enorm geschrokken. Mijn jonge dochter kwam in Nijkerk op de fiets de grote wagens van de arrestatieteams tegen. Dat maakte indruk op haar en ze had meteen zorgen, want de wagens gingen richting opa en oma. Maar gelukkig gaat het goed met zowel hen als mijn dochter. Al met al zit de schrik er goed in.”
De aanhouding in Nijkerk