Arnhem en omstreken / Stedendriehoek

Forum voor Democratie uitgesloten van regenboogdebat: 'Grens overschreden'

COC-voorzitter Ricardo Brouwer en enkele leden van de LHBTI+gemeenschap op de tribune tijdens het bewuste Arnhemse raadsdebat.
COC-voorzitter Ricardo Brouwer en enkele leden van de LHBTI+gemeenschap op de tribune tijdens het bewuste Arnhemse raadsdebat. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Forum voor Democratie is vrijdagavond niet welkom bij het regenboogboogdebat in Ede in aanloop naar de provinciale verkiezingen. Dat maakten de organiserende COC's bekend. De belangenvereniging van de LHBTI+gemeenschap eiste onder meer dat de partij afstand zou nemen van uitspraken van het Arnhemse FvD-raadslid Gino Luurssen. Nu de partij dat weigert, zou de sociale veiligheid van de aanwezigen niet kunnen worden gegarandeerd.
Vorige week werd in de Arnhemse gemeenteraad gesproken over een voorstel om de kosten voor transgenders en non-binaire personen die hun geslacht in hun identiteitsbewijzen willen wijzigen, te vergoeden. Luurssen sprak daarbij in zijn bijdrage onder meer over de genderideologie die als 'onkruid bij de wortels moet worden aangepakt'. Het leidde tot hevig emotionele reacties bij raadsleden en bezoekers. Verschillende raadsleden hielden het niet droog en een aantal raadsfracties verlieten de raadszaal.
COC-voorzitter Ricardo Brouwer erkent dat juist het open debat belangrijk is in een goed functionerende democratie. "Maar dat wegen we af tegen de sociale veiligheid van onze bezoekers. Daar zijn ook minderjarigen bij. We hebben gezien wat de woorden in de Arnhemse gemeenteraad teweeg brachten bij onze achterban."
Brouwer zegt het gesprek niet uit de weg te willen gaan en kort na de verkiezingen daar een afspraak met FvD voor te maken. "Het besluit is niet lichtvaardig genomen. Daar hebben we twee dagen lang uitgebreid over gesproken."

'Grens overschreden'

Of de vrijheid van meningsuiting daarmee niet wordt aangetast? "Die weegt even zwaar als het recht om niet gediscrimineerd te worden." Of een gang naar de rechter dan niet de juiste weg is, als je meent dat er sprake is van discriminatie? "De regels die daarvoor in de raadszaal gelden, zijn wat soepeler. Bij dit debat nodigen wij mensen uit in onze eigen huiskamer. En als ik zie dat mensen zich zo onveilig voelen dat ze huilend de zaal verlaten, wordt er voor mij een grens overschreden."
De Gelderse FvD-lijsttrekker Anita van Iperen vindt de beslissing 'heel teleurstellend'. Een van haar kandidaten had juist graag mee willen doen aan het debat omdat hij zich erg betrokken voelt bij het onderwerp, legt Van Iperen uit. "Die is al twee jaar heel gelukkig met zijn vriend." De politica is dan ook verbaasd dat een organisatie die voor inclusie zegt te staan, nu iemand uitsluit die zelf bij de doelgroep hoort.
Een debat is pas echt een debat, als er verschillende meningen tegenover elkaar kunnen staan
Anita van Iperen, lijsttrekker FvD Gelderland
Van Iperen zag wel dat het gebeuren in de Arnhemse raad veel emoties opriep, maar volgens haar was het een debat op inhoud. "Wij maken ons gewoon zorgen over het beleid, waarbij jonge mensen onnodig vaak in verwarring worden gebracht." Zij wijst daarbij bijvoorbeeld op hormoonremmers waardoor je volgens haar op latere leeftijd niet meer vruchtbaar zou kunnen zijn. "Dat heeft gevolgen voor de rest van je leven. Je kunt niet meer terug."
Een debat is volgens Van Iperen pas echt een debat, als er verschillende meningen tegenover elkaar kunnen staan.