Arnhem en omstreken

De vlag gaat letterlijk uit in Arnhem, maar niet voor lang

De banner op de Eusebiuskerk
De banner op de Eusebiuskerk © Omroep Gelderland
ARNHEM - De vlag is letterlijk uitgehangen voor het vijftigjarig bestaan van de Monumentenwacht. Op de Eusebiuskerk in Arnhem werd een enorme banner onthuld om dat te vieren. Al bleef de vlag niet lang hangen...
"Precies vijftig jaar geleden is de eerste Momumentenwacht opgericht in Friesland", vertelt Jantine Clasie, algemeen directeur Monumentenwacht Gelderland. "Wij zorgen er met onze inspecties en adviezen voor dat grootschalig onderhoud wordt voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen."
De mannen en vrouwen van de Monumentenwacht doen inspecties, verrichten kleine herstelwerkzaamheden en ze adviseren eigenaren over het behoud van hun monument. In Gelderland inspecteren ze bijna vierduizend monumenten. Ze worden financieel gesteund door de provincie en leven verder van de verkoop van abonnementen aan particulieren en inspectievergoedingen die betaald worden door particulieren.

Ruiken en luisteren

Dion Wiegers is Monumentenwachter en heeft al heel wat Gelderse monumenten beklommen. "We zetten alle zintuigen in. Zien, horen en zeker ook ruiken, of er bijvoorbeeld schimmel zit. We horen of er bakstenen loszitten of natuurstenen. Als natuursteen slechter wordt, klinkt het dof. Er is ook wel eens schade aan ornamenten."

Slechtvalken

"We kijken ook veel naar dakgoten, zeker bij kerken. Want die moeten echt waterdicht zijn. En leien pannen, het komt heel vaak voor dat die door de wind verzakken. Soms willen ze wel eens breken. En hier vanaf de Eusebiuskerk vallen soms wel eens dingen naar beneden, onder andere door de slechtvalken die bovenop zitten. De meeste gebreken worden niet gesignaleerd door de beheerders, omdat ze niet overal kunnen kijken."
"We houden alles in de gaten, we gaan tot aan het haantje. We kijken of het nog draait en hoe het verguldsel is en hoe de bevestiging is. Het is heel divers wat wij doen, elke dag is anders."

Depot in Valburg

In Valburg heeft de Monumentenwacht een groot depot. "Daar kunnen eigenaren van monumenten onderdelen vinden die ze kunnen gebruiken bij restauraties. Deuren, ornamenten, dat soort zaken", verklaar Wiegers. "Het is heel leuk om daar rond te kijken. Het lijkt haast een brocantezaak."
De banner is overigens al snel weer weggehaald. "Ik was heel trots dat de vlag wapperde", zegt Jantine Clasie. "Zekerheidshalve hebben we dit gedaan. Want hij begon een beetje te wiebelen en we zijn bang voor schade aan de kerk. Voorkomen is beter dan genezen, dat blijft het devies."
Bekijk hier hoe de wachters te werk gaan.
Al halve eeuw Monumentenwachters