Rivierengebied

Vrees voor duizenden recreatiewoningen in uiterwaarden

Er zouden in totaal 1400 van dit soort huisjes komen.
Er zouden in totaal 1400 van dit soort huisjes komen. © Omroep Gelderland
MAURIK - Er is onrust in het Rivierengebied vanwege recreatiewoningen die in de uiterwaarden worden gebouwd . Er komen er steeds meer in het gebied rond het plaatsje Maurik. Dat is veel inwoners een doorn in het oog, want bij hoog water zou de aanwezigheid van die recreatiewoningen een probleem kunnen opleveren voor de veiligheid van het gebied. Een actiegroep maakt zich grote zorgen over de wildgroei van vakantiehuisjes in de uiterwaarden.
Wie alle plannen bij elkaar optelt, ziet dat het gaat om het buitendijks bouwen van zo'n 1400 recreatiewoningen. Sommige daarvan zijn al gerealiseerd en de bouw gaat nog door. Actiegroep Dijkwacht Buren maakt zich zorgen en heeft woensdag een bewonersavond georganiseerd. Daar hebben zich volgens de actiegroep al 130 belangstellenden voor gemeld.

Bezwaren

De bezwaren van Dijkwacht Buren zijn vooral het aangezicht van het landschap en het feit dat de woningen in de uiterwaarden worden gebouwd. Rijkswaterstaat ontmoedigt buitendijks bouwen al jaren. De huisjes die er nu staan moeten, conform de vergunning, weggehaald worden na 1 oktober. Als er dan hoogwater komt, kunnen de huisjes niet voor problemen zorgen.
Dat gebeurt echter nu niet. Daar is zelfs een rechtszaak over gevoerd en de gemeente heeft inmiddels een dwangsom opgelegd. Maar de eigenaar van het park - die niet wil reageren - lijkt zich daar niet veel van aan te trekken.

Kentering

Ook vreest de actiegroep overbelasting van de wegen in het gebied. Zeker omdat het plan is dat er nog meer recreatiehuizen worden gebouwd. Deze plannen circuleren ook bij de raadsleden. En daar lijkt ook een kentering te ontstaan. De gemeente Buren heeft recreatie in de uiterwaarden topprioriteit gemaakt in de omgevingsvisie.
Er mag op dit moment veel, maar er ontstaat een kentering. Zo heeft de fractie PvdA/GroenLinks bedenkingen. Ze zitten slechts met twee man in de raad, maar raadslid Mary-Ann Arentz merkt dat er steeds meer raadsleden zijn die zich afvragen of de bouw van bijna 1400 chalets een goed idee is.
De bewonersbijeenkomst in Maurik waarbij geïnteresseerden worden bijgepraat door de actiegroep begint woensdagavond om 19.30 uur.