Gelderse Vallei
Zo bestrijdt Nijkerk energie-armoede

NIJKERK - Woningstichting Nijkerk en de gemeente helpen huurders die in de financiële problemen zijn gekomen door de sterke inflatie en hoge gasprijzen. Een op de zes huurders heeft moeite de rekeningen te betalen. De gemeente biedt energiebesparende hulpmiddelen aan en zorgt dat die ook daadwerkelijk geplaatst en gebruikt worden.
Energiearmoede betekent dat mensen meer dan tien procent van hun inkomen besteden aan energie. Naar schatting waren er in 2021 zo'n 812 huishoudens met energiearmoede in Nijkerk. De verwachting is dat dit aantal steeds verder toeneemt. Inmiddels zou één op de zes huurders van de Woningstichting Nijkerk moeite hebben met het betalen van de rekeningen. Vandaar dat gemeente Nijkerk en Woningstichting Nijkerk samen een plan hebben gemaakt om huizen met een slecht energielabel aan te pakken.
Minder armoede door besparen
Er is een speciaal FIX-team in het leven geroepen die huurders gaat helpen met eenvoudige energiebesparende maatregelen. Ook worden 300 huurhuizen van de woningstichting voorzien van zonnepanelen. Dat allemaal onder het motto: 'Wat je niet verbruikt hoef je niet te betalen'. Het geld dat nodig is voor dit verduurzamen komt van de overheid uit het potje Bestrijding Energiearmoede.
In veel gemeenten krijgen bewoners een zogenaamde 'duurzaamheidsbox'. Daarin zitten bijvoorbeeld led-lampen, verdeelstekkers en tochtstrips. Volgens duurzaamheidsadviseur Sjoerd Blijerveld onderscheidt Nijkerk zich van andere gemeenten door die apparaten professioneel te laten plaatsen. "Wat we merken bij de doelgroep die ouder is en zeker bij mensen die meer in armoede leven, is dat daar weinig mee gedaan wordt. Op deze manier kunnen we ze veel beter bedienen en dat verschilt wel van andere gemeenten."
Eerste woningen verduurzaamd
In Nijkerk zijn de eerste 48 woningen op deze manier verduurzaamd. Kees de Ruiter van Woningstichting Nijkerk is er duidelijk trots op dat Nijkerkers op deze manier geholpen worden. "Ik zie gewoon mensen die de temperatuur in huis op 16 graden hebben staan. En dan zitten ze met een deken over schoot of een elektrische voetenwarmer. Het is gewoon schrijnend."
Voor de verduurzaming moeten de huurders wel een huurverhoging accepteren, maar dat verdienen ze met de huidige prijzen makkelijk terug op de energierekening.